Европейският съд потвърди правото на страните-членки да отказват някои социални помощи

12600
Европейският съд потвърди правото на страните-членки да отказват някои социални помощи
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съд излезе с тълкуване, което потвърждава правото на страните-членки да отказват някои социални помощи на граждани на други държави от Евросъюза. Решението е взето по повод дело, заведено от двама румънци срещу Бюрото по труда в Лайпциг, което им е отказало помощи за гарантиране на жизнения минимум, за подслон и отопление, и социална надбавка за членове на семейството.

Този тип обезщетения в Германия и други западни страни не е обвързан с плащането на лични осигурителни вноски и съдът постановява, че националните власти могат да решат да не ги отпускат на чужденци при същите условия, при които ги получават гражданите на съответната държава, съобщи БНР.

Пoвечето британски предприемачи са против излизането от ЕС

Мнозинството британски предприемачи ще гласуват за оставане в ЕС в случай на референдум. За това увери директорът на федерацията на раб...

Съдът припомня и че приемащата страна не е длъжна да предоставя помощи през първите три месеца от пребиваването, както и че през първите 5 години от престоя си неработещите граждани на други страни-членки трябва да разполагат с достатъчно собствени средства за издръжка.

В решението, което става задължително на територията на Съюза, е обобщено, че чужденците, които отиват в друга държава с цел да ползват социални помощи, са изключени от кръга на хората, имащи право на основна социална закрила.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com