Франция призова Белград и Прищина да намалят напрежението

1218
Франция призова Белград и Прищина да намалят напрежението
Снимка: Getty Images

Министерството на външните работи на Франция призова Белград и Прищина, да вземат мерки за намаляване на напрежението в северната част на Косово, съобщи Танюг.

"Франция категорично осъжда насилието и призовава страните, особено правителството на Косово, незабавно да предприемат необходимите мерки за намаляване на напрежението", се посочва в съобщението на министерството в Туитър.

Президентът на Косово: Тези, които изпълняват заповедите на Вучич, трябва да бъдат съдени

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска извършителите на нападенията над журналисти, полицейски служители и военни от НАТО в общините...

Вчера в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово косовски сърби протестираха пред сградите на местната власт, тъй като не желаят да позволят на новоизбраните кметове, които са косовски албанци, да започнат да изпълняват функциите си. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и около 50 протестиращи сърби.

Това е най-новият инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се повиши, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Френското външно министерство посочи днес, че е изключително важно да бъде възстановена незабавно стабилността в Северно Косово, допълва Ройтерс.

По-важно от всякога е Прищина и Белград да покажат отговорност, като се върнат на масата за преговори с нагласата за компромис в името на мира и просперитета на сръбските и косовските граждани, посочи в изявление говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.

Около 25 миротворци от КФОР са ранени при сблъсъци в Северно Косово

Около 25 войници, участващи в ръководената от НАТО мироопазваща мисия КФОР в Косово, са били ранени при сблъсъците със сръбски протести...

Не можем за приемем, регионалната стабилност да бъде застрашена, като се има предвид критичният международен контекст. Става дума да европейката сигурност, подчерта тя.

До ескалацията на напрежението се стигна, след като косовските сърби бойкотираха предсрочните местни избори през април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, които са населени предимно със сърби. Това доведе до ниска избирателна активност, победа на косовските албански кандидати и липса на представители на сръбската общност в местната власт.

Миналия петък косовски сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албанци да влязат в общински сгради. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите и да пусне новите служители в офисите. Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност, предаде БТА.

САЩ и ЕС осъдиха косовското правителство за използването на полиция за насилствено влизане в общинските сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com