Френското правителство оцеля след вота на недоверие

931
Френското правителство оцеля след вота на недоверие
Снимка: Getty Images

Френското правителство под ръководството на президента Еманюел Макрон оцеля при два вота на недоверие в парламента, но все още е изправено пред силен натиск заради спорната пенсионна реформа, предаде АФП.

Миналата седмица министър-председателят Елизабет Борн разгневи опозицията, като обяви, че правителството ще наложи реформата без гласуване в парламента, което предизвика обвинения в антидемократично поведение. Долната част на 577-местното Народно събрание отхвърли вота от центристката коалиция LIOT, подкрепена и от левицата, с едва девет гласа разлика, което е много по-малко от очакваното. След това то отхвърли с огромно мнозинство предложение, внесено от крайнодясното Национално обединение (RN), само с 94 гласа "за".

Журналист: Париж гори, блокират се пътища

В момента французите са със съзнанието, че им взимат. Няма диалог между Еманюел Макрон още по време на първия му мандат, преди „ж...

Отхвърлянето на исканията означава, че реформата за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години вече е приета от законодателния орган. Тя все още трябва да бъде подписана от Макрон и може да се сблъска с правни предизвикателства. Това далеч не означава край на най-голямата вътрешна криза през втория мандат на Макрон, който все още не е направил публичен коментар на спора, пише БГНЕС.

"Никога не сме стигали толкова далеч в изграждането на компромис, колкото с тази реформа", заяви Борн пред парламента преди гласуването, като заяви, че използването на члена за заобикаляне на гласуването е "дълбоко демократично" според конституцията на Франция, създадена от следвоенния лидер Шарл дьо Гол.

За четвъртък е обявена нова серия от стачки и протести, които се очаква отново да спрат обществения транспорт в няколко района. В Париж се провежда стачка на сметосъбирачите, което води до натрупване на грозни и нехигиенични купчини боклук във френската столица. Бъдещето на Борн, назначена за втората жена премиер на Франция от Макрон след изборната му победа над крайната десница за втори мандат, остава под въпрос, след като тя не успя да осигури парламентарно мнозинство за реформата.

Междувременно остава неясно кога Макрон най-накрая ще направи публичен коментар на събитията, на фона на съобщенията, че обмисля обръщение към нацията. Откакто Борн се позова на чл. 49, ал. 3 от конституцията, в Париж и други градове ежедневно се провеждат и протести, които понякога преминават в насилие. Общо 169 души бяха арестувани в цялата страна в събота по време на спонтанни протести, включително един, на който се събраха 4000 души в столицата.

Разбиха прозореца на френски партиен лидер преди вота на недоверие (СНИМКА)

Франция се готви за вот на недоверие срещу правителството на Еманюел Макрон заради спорната пенсионна реформа. Преди гласуването протес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа