Г-7: Ще има нови санкции срещу Русия, ако атаката срещу Украйна продължи

2930
Г-7: Ще има нови санкции срещу Русия, ако атаката срещу Украйна продължи
Снимка: Getty Images

Лидерите на Г-7 заплашиха с нови санкции срещу Русия, а първият дипломат на САЩ Антъни Блинкен заяви, че групата на богатите държави е "напълно единна" в осъждането на инвазията на Москва в Украйна.

Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ предупредиха в съвместно изявление, че ще "предприемат допълнителни стъпки", за да добавят към вече обявените санкции, ако Русия не прекрати действията си.

Украйна: Русия продължава ударите си по военни и цивилни обекти

Русия продължава да удря военни и цивилни летища, военни контролни пунктове, важни инфраструктурни обекти, населени места и подразделен...

Евентуални военни успехи на Русия в Украйна, постигнати чрез продължаващата ѝ кампания, водеща до "всякаква промяна на статута", като например анексиране на територия, "няма да бъдат признати", заявиха външните министри на Г-7 в съвместно изявление, предаде БГНЕС.

В последващо изявление Блинкен заяви, че групата "никога не е била по-обединена, за да защити и запази свободата и суверенитета на Украйна и всички държави в света". Страните от Г-7 вече наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването в съседна Украйна.

Съединените щати и ЕС изключиха някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT и ги насочиха лично към президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. 

В неделя Япония заяви, че също ще се присъедини към отстраняването на избрани руски банки от системата за обмен на съобщения SWIFT, ще предложи хуманитарна помощ в размер на милиони евро и ще се опита да идентифицира и замрази активи, принадлежащи на Путин и други руски официални лица.

Огромен конвой от руски войски се придвижва към Киев

Американската частна компания Maxar Technologies съобщи, че на сателитни снимки, направени на 27 февруари, се вижда огромна колона от р...

Блинкен заяви, че стъпката на Токио демонстрира "единството и решимостта" на Г-7 и ще спомогне за "налагането на огромни разходи на Русия и ще осуети способността ѝ да води войната си в Украйна".

Европейският съюз обяви плановете си да забрани достъпа на руски самолети до въздушното си пространство, след като по-рано отделни държави членки и Великобритания предприеха подобни мерки.

Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г., но Западът отказва да признае промяната в териториалния статут. От 2014 г. Москва подкрепя и сепаратистите в източните украински области Донецк и Луганск в конфликт, който според мониторингови групи е отнел живота на повече от 14 000 души. Решението на Путин да признае сепаратистките републики за независими държави тази седмица предизвика международно осъждане като посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Този ход се оказа прелюдия към руската инвазия на 24 февруари.

Още по темата Украйна - четете тук.

Германия: Ядрената заплаха на Путин е заради провалените му планове

Решението на президента Владимир Путин да постави руските ядрени сили в състояние на повишена готовност показва, че настъплението му в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com