"Грийнпийс" попиля МААЕ заради ядрената безопасност в АЕЦ "Запорожие"

5918
"Грийнпийс" попиля МААЕ заради ядрената безопасност в АЕЦ "Запорожие"
Снимка: iStock

Международните регулаторни органи не са в състояние да контролират правилно безопасността в окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие. Това гласи доклад на "Грийнпийс", изпратен на 28 септември до западни правителства.

МААЕ с твърде малко наблюдатели в АЕЦ-а

Екологичната група прави заключение, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага с твърде малко инспектори в най-голямата ядрена централа в Европа - само четирима. Пред тях пък има големи ограничения на достъпа до различни части на АЕЦ-а.

Още: Стрелба и бронетранспортьори в АЕЦ Запорожие: Руско военно учение (ВИДЕО)

"Грийнпийс" твърди, че МААЕ "не е в състояние да изпълни изискванията на своя мандат", но не е готова да го признае публично и в резултат на това не се посочват нарушенията на принципите на безопасност, извършвани от Русия.

Факт е обаче, че Москва едва допуска служители на агенцията, която е под контрола на ООН, до централата и че проявява насилие към намиращите се там украински работници.

Шон Бърни и Ян Ванде Путе, специалисти по ядрена енергетика в "Грийнпийс", заключват: "МААЕ рискува да нормализира опасната ядрена криза, която остава безпрецедентна в историята на ядрената енергетика, като същевременно преувеличава действителното си влияние върху събитията на място".

Опасните действия на Русия

Огромната атомна електроцентрала в Запорожие с шест реактора бе превзета от Русия в началото на март 2022 г. и оттогава край нея се водят военни действия. Тя е разположена на река Днепър в Централна Украйна, а украинските сили заемат позиции на отсрещния бряг на реката.

Снимка: Getty Images

Руските сили са се разположили вътре в АЕЦ-а, като според доклади от началото на войната броят им може да достигне 500-600 души. Снимки от 2022 г. разкриха наличието на няколко бронирани превозни средства в централата. Имаше случаи и на руски обстрел, както и на миниране.

Още: Теч на вода от реактор в АЕЦ "Запорожие", спиращи радиацията бариери са повредени

МААЕ: Без нас щеше да е още по-лошо

МААЕ отказа да коментира директно доклада на "Грийнпийс", но подчерта, че има инспектори на място от септември 2022 г. и че без тяхното присъствие "светът нямаше да има независим източник на информация за най-голямата атомна електроцентрала в Европа".

Всичките шест реактора на централата са спрени. Според МААЕ опасенията за това дали има достатъчно вода за охлаждане след взрива на язовира в Нова Каховка през юни, са намалели благодарение на нови кладенци.

Русия стреля от покрива на реакторите

Заключенията на "Грийнпийс" се допълват от военна оценка от открити източници, изготвена от McKenzie Intelligence, предава The Guardian. Сателитни снимки водят до доказателства за руско миниране и до това, че окупаторите са изградили огневи точки на покрива на четири от реакторите. Следите, разкрити и отгоре, доказват, че Русия редовно обстрелва украински цели с ракетни установки "Град" или "Смерч" от различни места на разстояние между 1 и 18 км от централата.

Още: Украинска медия: Путин планира да взриви Запорожката АЕЦ, подготвя и друга атомна диверсия (СНИМКИ)

Руските военни вероятно "използват близостта на атомната електроцентрала като щит", за да възпират контрабалистичния огън, пишат Бърни и Ванде Пут, което според тях е нарушение на петте принципа за безопасност на МААЕ, обявени за първи път от генералния директор Рафаел Гроси в Съвета за сигурност на ООН през май.

Авторите от "Грийнпийс" твърдят, че пет месеца по-късно "няма ключов доклад от генералния директор на МААЕ относно спазването или неспазването на изискванията от страна на силите на Русия или Украйна". Те изразяват загриженост относно степента на достъп на инспекторите до централата.

Докладът на "Грийнпийс" е бил изпратен до правителствата на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и др. Предполага се, че от организацията са провели и разговори с Украйна относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие".

Още: Пуснаха МААЕ на покривите на два реактора в АЕЦ "Запорожие", там няма експлозиви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа