X
 
 

Гърция поиска НАТО да увеличи морските патрули в Егейско море

1006 0
Гърция поиска НАТО да увеличи морските патрули в Егейско море
Снимка: Getty Images/Guliver
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова НАТО да увеличи морските патрули в Егейско море след заплахата на Турция да позволи на повече мигранти да влизат в Гърция, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС. 

„Поисках от генералния секретар на Алианса, от Алианса, от държавите-членки да засилят своето присъствие в Егейско море с още кораби“, заяви Мицотакис след разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Искаме мисията да бъде разширена към южната част на Егейско море, така че да покрие изцяло морските граници на страната“, заяви Мицотакис и допълни, че ще повдигне въпроса на срещата на НАТО през декември.

Интерконекторът с Гърция вече е финансово гарантиран

„Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция–България ще промени изцяло облика на пазара ...

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че Анкара ще позволи на милиони бежанци да се отправят към Европа, ако Блокът продължи да критикува турската военна операция в Сирия.

В момента НАТО има шест кораба, които патрулират в северната част на Егейско море и следят движението на идващите мигрантски лодки, след което предупреждават бреговата охрана на Турция и Гърция и европейската служба Фронтекс.

Йенс Столтенберг заяви, че вече е поискал от съюзниците да осигурят още кораби, но всеки допълнителен ангажимент изисква консенсус между държавите-членки на НАТО.

Actualno.com

Етикети: