Хаос по летищата в Германия. Как ще се реши проблемът?

3763
Хаос по летищата в Германия. Как ще се реши проблемът?
Снимка: Getty images

Германското правителство ще позволи на работници от чужбина да влязат в Германия, за да запълнят спешно работни места по летищата. Това съобщи министърът на труда Хубертус Хайл пред германския вестник "Билд ам зонтаг". Според информация от източници в правителствени кръгове броят на квалифицираните работници, които ще са нужни в Германия е четирицифрен. Говори се за около 2000 души, които да бъдат наети, включително от Турция. Те ще работят например в обработката на багаж по летищата.

От летищата са доволни от това решение и сега настояват властите възможно най-бързо да проверят надеждността на служителите, което от Германската асоциация на летищата казват, че ще се случи в кратък срок.

 По време на Ковид кризата много фирми, които предоставят услуги на летищата, съкратиха част от персонала си. Понастоящем всеки пети оперативен служител липсва, обясняват от асоциацията. Недостигът е от около 5500 души, като служители липсват във всички звена - от регистрацията до контрола на пътниците и обслужването на самолетите. Това е и причината страната да прибягва до набиране на персонал от трети страни в краткосрочен план.

Летищата отговарят за кадровата политика 

Няма много време това да се случи обаче. В Северен Рейн-Вестфалия училищната ваканция вече започна - с дълги опашки на летищата в Дюселдорф и Кьолн/Бон например. Германският министър на транспорта Фолкер Висинг смята, че хаосът по летищата е отговорност на летищните компании. Той заяви, че федералното правителство не носи отговорност за кадровата политика на летищните компании и авиокомпаниите. Министерството на транспорта отговаря за контрола на въздушното движение и за координацията на полетите.

Недостиг и на кабинен екипаж 

Малко преди началото на основния празничен сезон много авиокомпании отмениха прекачванията си. Досега “Lufthansa” е отменила общо почти 3000 полета в своите възлови летища във Франкфурт и Мюнхен, отчасти защото все повече хора от екипажите се разболяват от Ковид-19. Дъщерното дружество на авиокомпанията “Eurowings” също отмени стотици полети през юли. Само на летище Берлин лидерът на пазара “Easyjet” намали програмата си за летните месеци с около 1000 полета.

“Lufthansa” не очаква нормализиране на полетните операции преди следващата година. За съжаление, през лятото едва ли ще е възможно да се постигне краткосрочно подобрение, заяви пред германския "Ди Велт" членът на борда на директорите на “Lufthansa” Детлеф Кайзер. В момента единственото решение е да се намали броят на полетите. Това обаче не е само германски проблем, а се отнася за целия свят.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа