Испания е с най-добри ваксинационни показатели в света

2269
Испания е с най-добри ваксинационни показатели в света
Снимка: Getty Images/Guliver

От 50-те най-населени страни в света Испания отчита най-голям дял на хора от населението, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19. Според последните сравними данни, достъпни на уебсайта Ourworldindata, воден от Оксфордския университет, Испания изпревари Великобритания миналия четвъртък по отношение на приложените втори дози. Тази тенденция се запази и в данните от неделя, които бяха публикувани във вторник в онлайн базата данни, пише испанският вестник El Pais.

Според последния доклад на испанското министерство на здравеопазването от понеделник 25,9 милиона жители, представляващи 54,7% от населението, са напълно ваксинирани. Този процент се различава от това, което уебсайтът на Оксфорд показва за Испания (55,5%), тъй като последната институция използва данни за населението, взети от базите данни на ООН, за да сравнява страните.

Коя ваксина срещу Covid-19 е най-широко призната за пътувания по света

Може би най-добрият тест в света след пандемията ще бъде степента на връщане към международните пътувания. През 2020 г. международният ...

Има и други държави с по-добри нива на ваксинация, но всички те са малки държави с население под 10 милиона, като Малта (83,6%), Исландия (74,3%), Унгария, Уругвай, Обединените арабски емирства и Израел. Най-голямата държава с по-добър процент е Чили с население от близо 20 милиона, която е ваксинирала 63%.

Главният секретар на Испания по цифрово здравеопазване Алфредо Гонсалес заяви в понеделник, че данните правят Испания „по -добре подготвена“ да се справи с новия скок на инфекциите. 14-дневният кумулативен брой на случаите се е повишил до 700 на 100 000 души, въпреки че властите подчертават, че това не е довело до подобен ръст на хоспитализациите, както при предишните вълни на пандемията. Повечето инфекции се отчитат у млади, неваксинирани хора, а регионалните правителства, които отговарят за ваксинацията, увеличават усилията си за имунизация на тази група, както и пропуснати лица от други възрастови групи. 

Бързите темпове на ваксинация в Испания са възможни заради няколко фактора. Като част от Европейския съюз тя имаше ранен достъп до голямо количество дози. Извън ЕС само САЩ, Обединеното кралство, Израел и няколко други държави са получили толкова големи пратки.

Но докато имунизацията постепенно се забавя в други европейски страни, тя остава активна в Испания. Средно за ЕС за ваксинирани граждани е 46,2%; в Германия е 49%, в Италия е 48%, а във Франция е 44%.

САЩ се готвят за масова задължителна ваксинация на държавните служители - или масово тестване

На 29 юли, четвъртък, американският президент Джо Байдън ще оповести изискване всички федерални служители и всички хора, работещи по до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа