Испания спира износа на оръжие за Турция

1378
Испания спира износа на оръжие за Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Испания спира да издава лицензи за износ на оръжие за Турция, тъй като то може да бъде използвано по време на операции в Сирия, съобщи Министерството на външните работи.

"В координация със своите партньори в Европейския съюз, Испания ще откаже издаването на нови лицензи за износ на военни материали, които могат да бъдат използвани при операции в Сирия", се казва в съобщение на външното министерство.

В същото време Мадрид добави, че "присъствието на испански войски в Турция е част от операцията на НАТО, насочена към насърчаване на мира и стабилността в региона". По-рано вестник "EL PAIS" съобщи, че Испания ще изтегли своите зенитно-ракетни системи "Пейтриът" от Турция в случай на изостряне на конфликта, свързан с турската операция в Сирия. Испанските системи за противовъздушна отбрана бяха разположени във военната база „Инджирлик“ в южната турска провинция Адана през 2015 г. като част от операция на НАТО. В базата се намират 150 испански военни.

Спрян износ на оръжие за Турция все още не е ембарго

Някои западни издания вече реагираха на резултатите от срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Люксембург, на която не ...

Министерството на външните работи на Испания отново призова в своето изявление Турция да спре военната операция на сирийска територия. "Законните опасения относно сигурността на Турция трябва да бъдат решени с политически и дипломатически средства, а не с военни действия. Испания иска от турското правителство да прекрати тази военна операция", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Според Министерството на външните работи тази операция има „катастрофални хуманитарни последици“, води до увеличаване на бежанците, застрашава стабилността и сигурността в региона, може да доведе до укрепване на терористичната организация ИД, а също така застрашава единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава.

На 14 октомври външните министри на страните-членки на ЕС в Люксембург не постигнаха единно становище за налагане на оръжейно ембарго на Турция заради операция "Извор на мира" в Сирия.

"Има силен ангажимент от всички членове на съвета да предприемат необходимите действия за спиране на продажбата на оръжие на Турция", заяви пред Associeted Press (AP) Жозеп Борел, испанският външен министър, който ще стане ръководител на външната политика на ЕС следващия месец. Борел каза, че 28-те държави-членки "единодушно са решили да осъдят - това е глаголът, достатъчно категоричен за това, което в крайна сметка е военно нападение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа