Испания защити законово коридата

40517
Испания защити законово коридата
Снимка: Getty Images/ Guliver

Въпреки противоречивите мнения за кърватата традиция, испанската корида ще продължи да съществува и да се развива. Испания обяви спорта за нематериално културно наследство, с което фактически го защити, пише германското списания Spiegel, цитирано от Стандарт Нюз.

Парламентът в Мадрид прие закон, с който поставя коридата под специална защита. Според данните проектът е минал през сената (горната камара на парламента) с гласовете на управляващите консерватори. Социалистите са се въздържали, а останалите партии са гласували против.

Общо 28 души бяха ранени за два дни на празника Сан Фермин

Пет души получиха наранявания - сред тях и млада австралийка - тази сутрин при последното надбягване с бикове на традиционния празник...

Законопроектът предвижда мерки за защита и подпомагане на коридата, като правителството обяви, че ще изготви национален план за целта. Заедно с това кабинетът ще настоява традиционното испанско забавление да влезе в списъка с нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО. В него фигурират например аржентинското танго или тибетската опера в Китай.

Инициативата тръгна от петиция сред испанските граждани, под която се подписаха 600 000 души.

Коридата обаче е оспорвана традиция в самата Испания. В Каталуния тя беше забранена с решение на местния парламент още през миналата година. Решението беше последвано от дискусии по темата в цялата страна, имаше и протести на природозащитници.

Предаването на коридата на живо по телевизията беше забранено в продължение на шест години, но през септември 2012 г. правителството отмени ограничението.

Френският КС отхвърли забраната на коридите

Организирането на кориди в някои области във Франция отговаря на Конституцията, постанови Конституционният съвет, най-висшата съдебна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа