История по украински - двата трактора (ВИДЕО)

12915
История по украински - двата трактора (ВИДЕО)
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Преди години, в украинската селскостопанска провинция трактор на фермер изчезва посред нощ. Няколко дни по-късно, от друга ферма също изчезва трактор.

Историята, която е разказана от "Проект за докладване на корупцията" (OCCRP), се разиграва в административния регион на Ровно. И въпреки явните доказателства, че става въпрос за нагла кражба – включително записи от телефонни разговори, свидетелски показания на очевидци и дори следи от гуми, показващи накъде е откаран единият трактор, крадците така и не са заловени. Вместо това, полицаите, занимаващи се със случая, буквално изнудват за пари пострадалите земеделци, за да продължават разследването. И постепенно фермерите почват да подозират, че не става въпрос единствено за корупция, а за полицейска защита на виновните.

Героите в познатия до болка сюжет в България фермери се казват Юрий Царюк и Анатолий Наумец. Юрий е човек, занимаващ се с отглеждане на картофи, зърнени култури и животни. Семейството му влага всичко, което има, за да си купи трактор. "Ставаме сутрин и почваме да се грижим за животните – прасета, пилета, овце. След това изкарваме трактора, за да орем, да обработваме земята. Това е нашият живот", разказват роднините на Юрий.

Анатолий живее в различно село, но животът му е много подобен на този на Юрий. А кражбите на двата трактора съсипват финансово двете семейства.

Далеч по-опустошителен обаче е ефектът на корупцията, на която двамата фермери се натъкват, докато търсят справедливост за престъпленията, които ги сполетяват. "Не искам да живея в тази държава", казва Юрий на жена си. "Чувствам се сякаш съм загубил всичко. Искам да работя, да построя нещо и се случи това. Трябва да орем, да сеем, а не можем. И никой не ти помага – деморализиращо е", разказва Анатолий.

За двамата има създаден филм от OCCR - "Двата трактора". Премиерата беше през август, тази година и след нея Юрий и Анатолий най-сетне чувстват, че поне биват чути.

Двама служители на бургаската БАБХ са отстранени от длъжност заради подкупи

Съдът отстрани от длъжност двама от инспекторите на БАБХ-Бургас, които бяха обвинени в корупция. Припомняме, общо петима служители на О...

Ръководителят на украинската национална полиция Серхий Князев също гледа филма. И след се обръща към двамата фермери: "Извинявам Ви се заради тези бивши полицаи. Познавам ги. Някои ги помня, някои познавам лично. Искам да кажа, че вече има по-малко от тях в полицията".

Князев добавя и, че въпросните крадци избягват правосъдието, защото си плащат на полицията: "99% съм сигурен, че са благодарни за свободата си на хора в униформа. И това отива отвъд всекидневната корупция. Това е трагедия и страдаме от нея".

Случаят на двамата фермери вече е при регионалното полицейско звено. А Юрий е под полицейска защита – заради опасения да не му бъде отмъстено.

Щастлив край? Не, през септември Князев подаде оставка като ръководител на полицията и не обясни защо. И случаят на Юрий и Анатолий отново изглежда забатачен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com