Италия обвини Bank of China в пране на пари

7800
Италия обвини Bank of China в пране на пари
Снимка: Getty Images / Guliver

Италиански прокурори искат да обвинят Bank of China в гр. Милано и почти 300 души за участие в схема за пране на пари, предаде BBC. Според обвинителите от Флоренция около 4,5 млрд. евро били източени от Италия и трансферирани в Китай.

Парите били печелени от проституция, фалшифициране, укриване на данъци и експлоатация на работна ръка, твърдят от прокуратурата. Агенция Анса съобщи, че обвинения могат да бъдат повдигнати срещу четирима души от ръководството на банката.

Близо половината от споменатите 4,5 млрд. евро били трансферирани в периода 2007-2010 г. от клона на китайската банка в Милано, твърдят разследващите случая. Банк ъв Чайна получила комисионна от 758 000 евро за операциите по трансферирането на парите. За да се оформи сериозната сума били извършени милиони банкови преводи, всеки от които бил под 2000 евро. Това е границата, над която държавни органи започват проверки за пране на пари. Впоследствие тази горна граница на превежданите суми била паднала на 1000 евро. Сега в ръцете на съдия е решението дали Банк ъв Чайна и 297 души ще бъдат изправени пред Темида.

До момента нито банката, нито китайското правителство са коментирали случая. "Според Анса схемата за пране на пари в изключително големи размери способствала за икономическото укрепване на китайски престъпни организации, занимаващи се и с нелегален трафик на хора.

През декември 2013 г. вниманието беше концентрирано върху условията на труд на китайските имигранти в Италия, след като 7 работници загинаха при пожар в магазин за дрехи в Прато, близо до Флоренция. Някои фабрики са свързани с китайската организирана престъпност, твърдят местните власти на Тоскана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа