Италия одобри пакет за възстановяване на икономиката от 40 млрд. евро

987
Италия одобри пакет за възстановяване на икономиката от 40 млрд. евро
Снимка: iStock

Правителството на Италия одобри в четвъртък пакет за подкрепа за затруднената си икономика в размер на 40 млрд. евро, включително 100 милиона за закъсалия авиопревозвач Alitalia, предаде АФП.

Третата по големина икономика в еврозоната е разрушена от пандемията, въпреки че премиерът Марио Драги очаква растежът да се подобри тази година, тъй като все повече хора получават ваксини и бизнес активността се засилва.

Извънредно положение в Сицилия, Рим с мащабна операция

В Италия започна провеждането на мащабна патрулна операция с цел да предотврати трафика на хора, а сицилийските власти обявиха извънред...

Пакетът за подкрепа включва 26 милиарда евро за бизнеса и самостоятелно заетите работници, които са засегнати от най-тежката рецесия след Втората световна война. Не по-малко осакатеният туристически сектор трябва да получи повече от три милиарда евро помощ. Alitalia, която е под контрола на държавата от 2017 г. и все още се бори да изплаща заплати, спечели поредната инжекция в брой "за оперативна и управленска приемственост", се казва в проект на правителствен указ, видян от AФП. Бъдещето на авиокомпанията зависи от одобрението от ЕС на по-голяма спасителна програма на стойност три милиарда евро, която би създала нова компания без дълг, която да поеме част от активите на Alitalia.

"Мисля, че скоро ще намерим решение, което да позволи стартирането на тази компания", каза министърът на икономиката Даниеле Франко, преди да добави, че не очаква Аlitalia да промени името си, както първоначално поиска Брюксел.

След като изрази загриженост миналата седмица за рекордния спад на раждаемостта в Италия, Драги също обяви ипотечни субсидии за хора на възраст под 36 години, за да им помогне да си купят дом и да създадат семейство.

Карло Бономи, президент на работодателската асоциация Конфиндустрия, нарече приетите в четвъртък мерки "важни", но заяви, че са необходими повече, за да върне италианската икономика в релси.

Гърция е на първо място в света по държавна подкрепа за гражданите по време на коронакризата

Гърция е първа в света по отпуснати помощи за икономиката, като голяма част от тях идват от Фонда „Следващо поколение“ на Е...

Миналия месец правителството прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,5% през тази година, след рекордното свиване от 8,9% през 2020 г. - най-тежката рецесия в Италия от Втората световна война. Драги каза, че "числата за растеж за тази година вероятно ще бъдат преразгледани нагоре", но подчерта, че по-силното възстановяване зависи от успеха на финансирания от ЕС план за възстановяване от 221,1 милиарда евро.

Откакто коронавирусът премина в Италия през февруари 2020 г., правителството отпусна над 130 милиарда евро на икономически сектори, затворени по време на периодите на блокиране на страната. В резултат на това публичните финанси получиха огромен удар. Очаква се правителственият дефицит да нарасне до 11,8% от БВП тази година, в сравнение с едва 2,4% през 2019 г. Публичният дълг трябва да достигне 159,8 процента от БВП, което е второто най-високо съотношение в еврозоната след Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа