Избират кой да е българският съдия в Страсбург

1122
Избират кой да е българският съдия в Страсбург
Снимка: Getty Images

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не успя да избере българския съдия в Европейския съд за правата на човека днес. Резултатът от гласуването беше обявен след 21 ч. днес. Балотажът ще е утре, а изборът е крайно оспорван.

Омбудсманът Диана Ковачева взе 120 гласа, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд - 104, а бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители - 17. Имаше и 12 недействителни бюлетини в тайния вот.

Миналия юни тримата бяха класирани за български съдия в Страсбург от специална комисия за подбор в София. Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година. За да бъде избран от раз претендентът днес трябваше да получи 121 гласа. На балотажа ще се гласува отново и за тримата. Правителството прати на ПАСЕ списъкът с имената на тримата, както и списъка със седем резерви.

Още: Избират българския съдия в Страсбург

На 9 януари специалният комитет по избора на съдии в ЕСПЧ е интервюирал кандидатите, става ясно от публично обявените от ПАСЕ документи. Комитетът препоръчва на ПАСЕ с малко мнозинство, мястото на Йонко Грозев да заеме Галя Вълкова като най-квалифициран кандидат. След нея остават Ковачева и Йорданов, като и двамата се смятат за еднакво квалифицирани от комитета. Обикновено ПАСЕ се съобразява с тези препоръки.

Не е ясно обаче дали и в случая ще стане така или ще надделеят политическите пристрастия. Вълкова е съдия от кариерата, като включително е работила и в регистратурата на ЕСПЧ. Диана Ковачева няма грам съдийски опит. По предложение на ГЕРБ тя зае мястото на омбудсмана Мая Манолова, на която беше заместничка. Тя беше и правосъден министър от ГЕРБ и като такава не остана в историята с някакви постижения. Но ще бъде запомнена с това, че дирижира заседанието на Висшия съдебен съвет, когато Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор. Всъщност Ковачева беше министър в най-мракобесните времена на ГЕРБ, включително и при създаването на закритото вече спецправосъдие.

Още: Съдът в Страсбург допусна жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

Представителите на България в ПАСЕ от ГЕРБ, ДПС и БСП в момента лобират усилено за избора на Ковачева, пише "Сега". Ако те успеят да убедят представителите на политическите си семейства да дадат гласа си за Ковачева, изглежда, че тя ще спечели битката, въпреки че професионалистите препоръчват Вълкова.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е един от основните органи на Съвета на Европа. Тя се състои от 306 депутати в парламентите от 46-те държави членки. България има шестима представители.

Втори тур и за Кунева

Миглена Кунева, която беше в шортлистата за поста комисар на Съвета на Европа по правата на човека в ПАСЕ, също отива на втори тур утре. Нито тя, нито някой от другите двама претенденти - Манфред Новак от Австрия и Майкъл О'Флахърти от Ирландия, събраха достатъчно гласове тази вечер. За Кунева гласуваха 78 депутати, за Новак - 75, а за О'Флахърти - 97.

Още: Две жени осъдиха България в Страсбург, защото държавата не признава брака им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа