Изводите от срещите на Г-7: Без ядрено оръжие за Иран, търговска сделка с Китай в полезрението

5531
Изводите от срещите на Г-7: Без ядрено оръжие за Иран, търговска сделка с Китай в полезрението
Снимка: Getty Images/Guliver

Приключи последният ден от ключовата среща на върха на Г-7 в Биариц, Швейцария.

Форматът, стартирал през 1975 г., проведе своята среща между 24 и 26 август във френския курортен град Биариц, любимо място на европейската аристокрация в края на 19 и началото на 20 век. Присъстваха лидерите на Съединените щати, Франция, Великобритания, Япония, Германия, Италия, Канада и Европейския съюз.

Групата от седемте обсъди търговските отношения между САЩ и ЕС, търговския спор между САЩ и Китай, ситуацията в Иран, Брекзит, възможното завръщане на Русия в Г-7, спорния дигитален данък и редица други теми.

Франция и САЩ със споразумение за спорния дигитален данък

Макрон заяви по време на съвместната пресконференция с Доналд Тръмп, че той и президентът Тръмп са постигнали "много добро споразумение", разрешавайки ситуацията по отношение на предложения дигитален данък, който би засегнал американските цифрови компании, опериращи във Франция. По-рано американският президент предложи да се противодейства на този данък, ако бъде наложен, с мита върху френското вино.

„Относно дигиталния данък ние постигнахме сделка, за да преодолеем трудностите, които имахме между нас“, каза френският президент.

На въпрос на журналист за споразумението и дали това означава, че няма да се налагат наказателни мита върху френски продукти, американският президент отговори, заявявайки, че първата дама Мелания Тръмп „обича френското вино“.

Спорове около Меркосур

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е трудно да си представи блока, ратифициращ търговския си пакт с Меркосур в Южна Америка, докато Бразилия не успее да ограничи пожарите, опустошили тропическите гори на Амазонка, съобщи АФП.

Пред репортери на срещата на Г-7 в Биариц в южна Франция в събота Туск каза: "Трудно е да си представим хармоничен процес на ратификация от европейските страни, докато бразилското правителство позволява унищожаването на зелените бели дробове на планетата Земя", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Г-7 трябва да проведе спешни преговори за пожарите в Амазонка, като пое водещата роля в оказването на натиск върху крайно десния лидер на Бразилия Жаир Болсонаро.

Макрон и ирландският премиер Лео Варадкар обещаха да блокират нова търговска сделка между ЕС и латиноамериканския търговски блок Меркосур, която включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Испания, която има тесни връзки с Южна Америка, не подкрепя стъпките за блокиране на мащабната търговия, заяви правителството в Мадрид в събота.

Испания „не споделя позицията за блокиране на сделката“ и „е начело на последните усилия за подписване на споразумението ЕС-Меркосур, което ще отвори огромни възможности за двата регионални блока“, се казва в съобщението от Мадрид.

Ще стане ли Г-7 отново Г-8?

Лидерите на страните от Г-7 обсъдиха на срещата си на върха във френския град Биариц въпроса за връщане към формата на Г-8 с участието на Русия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи с предложението на френския си колега Еманюел Макрон да покани Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в САЩ. Владимир Путин от своя страна заяви, че Русия счита всички контакти със страните от Г-7 за полезни и не изключва възобновяването на формата на Г-8. Германският канцлер Ангела Меркел свърза въпроса за възобновяването на формата Г-8 с напредъка в урегулирането на конфликта в Украйна.

Президентът заяви, че ще покани руския президент Владимир Путин, когато САЩ бъде домакин на срещата на Г-7 догодина, въпреки изключването на Москва от клуба заради анексирането на Крим през 2014 г. от Украйна.

"Със сигурност бих го поканил", заяви Тръмп, когато срещата на върха на Г-7 в Биариц приключи.

„Дали той може да дойде или не, в психологически план, мисля, че е трудно да стане“, добави Тръмп. "Той е горд човек."

Руският президент Владимир Путин се срещна с Макрон миналия понеделник. В хода на разговора стопанинът на Кремъл нарече полезни всякакви контакти със страните от „Голямата седморка“ и не изключи възобновяването на формата Г-8. Във вторник президентите на САЩ и Франция проведоха телефонен разговор и се разбраха Русия да бъде поканена на срещата на „Голямата седморка“ догодина. Както стана ясно, идеята за това е на Макрон.

Поканите към Русия за участие в срещите на седемте водещи в света страни бяха преустановени след анексирането на Крим и събитията в Украйна през 2014 г. През март 2014 г., в резултат на събитията в Украйна и произтичащата от това криза в отношенията между САЩ и Европа с Русия, западните членове на асоциацията решиха да се върнат във формата „седем“, докато президентът Барак Обама беше на власт във Вашингтон.

Брекзит и Г-7

Британският премиер Борис Джонсън информира лидерите на ЕС по време на срещата на върха на Г-7, че в случай на Брекзит без сделка размерът на обезщетението, което Лондон трябва да плати на Брюксел, ще бъде намалено до 9 милиарда паунда. Когато Джонсън се кандидатира за поста шеф на Консервативната партия на Обединеното кралство, той обеща да откаже да изплати на Европейския съюз 39 милиарда паунда обезщетение за напускане на Съюза, докато не бъде постигнато споразумение, удовлетворяващо Обединеното кралство.

Премиерът възнамерява да намали "законопроекта за развод" с 30 милиарда лири като "наказание" за позицията на блока срещу Брекзит.

Лондон може да намали размера на обезщетението още повече - до 7 милиарда паунда, тъй като разходите, свързани с преходния период, вече няма да са необходими в случай на твърд Брекзит.

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп в неделя заяви, че с Великобритания може да бъде постигната "бързо" търговска сделка.

Изказвайки се заедно с премиера Борис Джонсън в кулоарите на срещата на Г7 в Биариц, Франция, Тръмп обяви „много голяма търговска сделка, по-голяма, отколкото някога сме имали“.

Джонсън подчерта, че британското здравеопазване няма да бъде на масата. "Има пълно единодушие по въпроса", каза той.

На въпрос колко скоро може да приключат преговорите за американско-британското търговско споразумение, Тръмп отговори "доста бързо. Ние не очакваме проблем".

Джонсън се опитва да разведе Великобритания с Европейския съюз. Той обеща със или без сделка на 31 октомври Лондон вече да не е част от блока. Поради това двустранната сделка със Съединените щати би била основна част от новата стратегия на Лондон.

В думите на Джонсън пролича малък дисонанс с политиката, водена от Тръмп, когато британският премиер каза, че Лондон подкрепя търговския мир като цяло. В подкрепа на това си съждение Джонсън добави, че Обединеното кралство е печелило стабилно през последните 200 години от свободната търговия.

Китай без избор пред алтернатива за търговска сделка

Президентът Доналд Тръмп заяви на съвместната пресконференция със своя френски колега Еманюел Макрон, че Пекин няма „друг избор“, освен да се поддаде на натиска на САЩ в тяхната търговска война, тъй като Вашингтон се стреми да принуди Китай към дълбоки реформи в икономиката му.

"Не съм сигурен, че имат избор", каза той след по-ранни знаци, че може да настъпи размразяване в силния, продължил вече година спор, в който са наложени мита за стоки на стойност милиарди долари от двете страни.

"Не казвам това като заплаха. Не мисля, че те имат избор", каза Тръмп.

Въпреки по-меките си коментари в неделя, Тръмп подчерта обосновката на стратегията си с висок риск с Китай, като заяви, че "те крадат и изнасят - кражба на интелектуална собственост – някъде около 300 до 500 милиарда долара годишно".

"Ние имаме обща загуба от почти трилион долара годишно", каза той. "В много отношения това е извънредна ситуация."

Помощ за огнената стихия в Амазония

Световните лидери на срещата на върха на Г7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават тропическите гори в Амазония "възможно най-бързо", заяви в неделя френският президент Еманюел Макрон.

"Всички се съгласихме да помогнем на онези страни, които са били засегнати от пожарите, възможно най-бързо", каза той пред журналисти на срещата на върха.

Макрон-Тръмп: Иран не трябва да притежава ядрено оръжие

Официална иранска делегация, водена от външния министър Мохамад Джавад Зариф, изненадващо кацна на срещата на върха в Биариц. От това като че ли беше най-стъписан Доналд Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон, който проведе разговори с иранския външен министър Джавад Зариф в навечерието на срещата на върха на Г7, полага усилия за намаляване на напрежението около ядрената програма на Техеран.

В същото време офисът на френския президент Еманюел Макрон заяви, че всички партньори от Г-7 са били информирани за предстоящото посещение на Зариф в Биариц „възможно най-скоро“, но отбеляза, че то е организирано в кратък срок.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в, че групата на Г-7 е направила "голяма крачка напред" в преговорите с Иран на срещата на върха в Югозападна Франция.

"Това е голяма стъпка напред. Сега има атмосфера, в която разговорите са добре дошли", каза тя в последния ден от срещата на върха в Биариц и добави, че разговорите ден по-рано са се състояли "в координация със САЩ, която е съществена".

Спутник съобщи, че Макрон и Тръмп са се съгласили по време на срещата на върха на Г-7, че Иран не трябва да притежава ядрено оръжие и трябва да изпълнява международните задължения в тази област.

Макрон каза още, че са създадени условия за срещата на Рухани и Тръмп, за да се обсъди евентуално ново споразумение, което ще намали напрежението между двете страни, информира АФП. Френският президент заяви, че подобна среща може да бъде уговорена през следващите седмици и че той е разговарял за тази възможност с Рухани по телефона, като му казал, че вярва, че може да се постигне споразумение между САЩ и Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на съвместната пресконференция с Еманюел Макрон, че е бил готов да се срещне с иранския си колега Хасан Рухани, ако обстоятелствата са били "правилни".

"Ако обстоятелствата бяха правилни, със сигурност бих се съгласил на това", каза той на срещата на върха на Г-7 във Франция, където президентът Еманюел Макрон се опита да разсее напрежението между Техеран и Вашингтон, като домакин на външния министър на Иран за преговори.

Президентът заяви, че смята, че е реалистично да се срещне с иранския си колега Хасан Рухани в рамките на седмици, след поредицата от дипломатически инициативи на Франция.

"Мисля, че (Рухани) ще иска среща. Мисля, че Иран ще иска да се изправи пред тази ситуация", добави Тръмп.

Тръмп и Абе в договорка за голяма търговска сделка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обявиха принципно споразумение за голяма двустранна търговска сделка.

"Това е много голяма транзакция", заяви Тръмп след разговори с Абе в кулоарите на срещата на Г7 във френския курортен град Биариц.

"Милиарди и милиарди долари", каза той.

"Това включва земеделие, включва електронна търговия. Тя включва много неща. По принцип се съгласихме."

Ответен удар: Макрон атакуван заради натиска над Болсонаро

Ответен удар срещу президентът на Франция Еманюел Макрон. След като той няколко дни насочи вниманието си в социалните мрежи и официални...

Абе потвърди, че двете страни "успешно постигнаха консенсус" след "интензивни" преговори.

И двамата лидери заявиха, че се надяват на официално подписване по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващия месец.

Въпреки това, Абе предупреди: "Все още имаме някои останали работи, които трябва да свършим ... главно финализиране на формулировката."

Споразумението ще бъде особено от полза за фермерите в САЩ - политически важна група за Тръмп в неговия стремеж за преизбиране през 2020 г.

Тръмп също каза, че митата "остават същите", но няма да се повишат.

Макрон: Г-7 ни сближи; Тръмп: Макрон е свършил фантастична работа

Г-7 ще помага в борбата с пожарите в Амазония

Световните лидери на срещата на върха на Г7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават троп...

Френският президент Еманюел Макрон приветства "сближаването" на срещата на върха на лидерите на Г-7 по редица ключови международни въпроси след тридневни разговори, доминирани от иранската ядрена криза, търговията и пожарите в Амазонка.

"Успяхме да намерим реални точки на сближаване, безпрецедентни, много позитивни, които ще ни позволят да продължим напред по много полезен начин", каза Макрон на пресконференцията с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Макрон призна, че е имало "нервност" преди срещата на върха на фона на напрежението между САЩ и Европа по редица въпроси.

Тръмп от своя страна заяви, че Макрон е свършил "фантастична работа" по Г-7, като каза, че това е била "много обединяваща" среща.

"Това бяха много специални, много обединяващи два дни и половина и искам да ви благодаря", каза Тръмп на своя домакин.

Макрон и Тръмп, които понякога бяха в бурни отношения през последните две години, приключиха пресконференцията с ръкостискане и прегръдка.

Колко ще плати Великобритания при твърд Brexit - голямото надлъгване

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да информира лидерите на ЕС по време на продължаващата среща на върха на Г-7, че в случай...

Протести срещу Г-7

Срещата на върха на седемте най-развити индустриални държави във френския морски курорт Биариц се осъществи при засилени мерки за сигурност. Въпреки огражденията и ограничения достъп, в региона имаше протести срещу Г-7, в които взеха участие около 9 000 души, съобщи "Шпигел".

В Урун, на 20 км от Биариц, в петък вечерта четирима полицаи бяха ранени от пиратки, а 17 демонстранти бяха арестувани за нарушаване на забраната за митинги. Сред протестиращите също имаше ранени.

В региона около Биариц от средата на седмицата се провеждаше „антисреща на върха”, организирана от широка мрежа неправителствени структури и противници на глобализацията.

Един от организаторите на протестите заяви, че за срещата на върха на Г-7 съзнателно е избрано отдалечено от големите градове място. Според него, правителствата на държавите от Г-7 са отговорни за последиците от „неолибералната загуба на правила”, за все по-нарастващата разлика между бедни и богати, за приватизацията на обществени услуги и за финансовата криза. „Заключителните декларации на ръководителите на тези държави са словесни упражнения, от които не произтича нищо. Целта на подобни „антисрещи на върха” е да се излезе с алтернативни предложения за развитието на обществото“, каза той.

За осигуряването спокойствието на срещата на Г-7 бяха мобилизирани 13 000 души от силите за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа