Как Пригожин набира престъпници и убийци и им обещава помилване. Интервю с експерт по темата

1923
Как Пригожин набира престъпници и убийци и им обещава помилване. Интервю с експерт по темата
Снимка: Getty Images

В началото на януари 2023 в Русия се завърна първата група затворници, които се съгласиха да участват във войната срещу Украйна като бойци на групата "Вагнер" и бяха подписали шестмесечни договори. В социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как основателят на частната армия Евгений Пригожин общува със затворници и между другото твърди, че присъдите им са заличени. По този повод ДВ разговаря с ръководителката на организацията "Русия зад решетките" Олга Романова - за състоянието на руската правоохранителна система, за ролята на Пригожин и какви кадри предпочита той да вербува за войната в Украйна.

В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как Пригожин разговаря със затворници, воювали в Украйна. Той ги уверява, че обвиненията срещу тях са свалени. Известно ли Ви е какви са тези хора, които се виждат на записа? И наистина ли са оневинени изцяло?

Олга Романова: Имаме много информации. Ние и преди сме разговаряли със семейства на осъдени, изтърпяващи наказанията си. Но сега е по-сложно, тъй като затворниците, които излизат, рискуват да си навлекат огромни неприятности, ако разговарят с журналисти. Затова и не мога да назова конкретни имена. Имаме информация за помилвани, които лежат в болница с тежки наранявания. На тях им е даден 45-дневен отпуск, както и специални стационарни телефони. На тях ще получат обаждания след 45 дни, за да им кажат къде трябва да се явят.

Що се отнася до освобождаването им, източници, видели документацията, казват, че това е един вид документ за помилване, уж подписан от Путин. Много ми е интересно какво пише там, защото Пригожин използва във видеото три напълно различни понятия едновременно: помилване, амнистия и заличаване на съдебно минало. И трите неща се извършват от три различни органа на властта.

Амнистията се обявява от Държавната дума и се потвърждава от Съвета на федерацията. А това, както знаем, не е направено. Помилванията се обявяват от президента - освен това съответният указ се публикува на уебсайта на президента само след помирение с жертвите, след изслушване в регионалните обществени камари, след одобрение от Федералната служба за наказания и т.н. Доколкото знам, и от това нищо не е направено. Колкото до заличаването на съдебното минало, и въобще до снемането на наказания, постановени от съда, това на практика е отмяна на присъдата или условно освобождаване. А това също така не е факт. Проверихме: до момента всички тези лица се водят в съдилищата, тоест присъдите им остават в сила. Федералната служба за изпълнение на наказанията все още ги води на отчет и знае къде се намират. Това се потвърждава и от наши официални запитвания относно тяхното местонахождение, на които ни се отговаря, че те излежават присъдите си в Ростовска област.

Административният надзор е специален вид наказание, което забранява напускането на дома във времето между 22:00 и 06:00 часа, както и напускането на мястото на местоживеене, преместването в друг град, друг район и т.н. В същото време хората си представят, че сега ще отидат във Федералната служба за изпълнение на наказанията, ще покажат документа си за помилване и надзорът ще бъде свален от тях. След което ще изтичат до съда, ще покажат този документ и ще се окажат с чисто съдебно минало. Не е ясно как държавните органи ще реагират на това, макар вече да знаем, че в Русия всичко е възможно.

Изпълнени ли са договорите, които затворниците са подписали? Тоест тези хора няма да бъдат върнати да се сражават в Украйна, така ли?

Олга Романова: Това са нови договори. Не знам какво пише в тях, но на подписалите ги им беше обещано, че повече няма да ходят на фронта, а ще се занимават с диверсионно-разузнавателна дейност.

Знаете ли поне приблизително колко от затворниците, воювали с Украйна, се водят загинали и колко от тях са се върнали?

Олга Романова: Всички тези хора (от видеото - б. ред.) са от първите партиди затворници, наети от 26 юни до 5 юли от различни зони, главно в Ленинградска и Новгородска област - общо около хиляда души. Но те не тръгнаха всички накуп, а по групи от по 77-80 души. Първо бяха изпращани в Ростовска област за обучение, а чак след това бяха изпращани на фронта. Затова е трудно да се каже каква част от тях се е върнала. Знам само, че са живи тези, за които близките им водят битка и непрекъснато питат за тях. За останалите нямаме информация дали са се върнали.

А не възникват ли у Вас въпроси към руската правоохранителна система, когато виждате как господин Пригожин обикаля наказателните колонии, откъдето набира затворници?

Олга Романова: Нямам въпроси към руската правоохранителна система, защото смятам, че тя е престанала да съществува. Никога досега не е имало такова явно пренебрежение на закона и на правото въобще. Наемничеството е забранено, но ето ви го - то съществува.

Пригожин пощуря: Соледар бил "освободен", след като руското военно министерство каза друго

"Още веднъж искам да потвърдя пълното освобождаване и прочистване на територията на Соледар от части на украинската армия. Цивилните бя...

Едно частно лице може да лети (до колонията - б. ред.) с хеликоптер, да вземе със себе си произволен брой руски и неруски граждани за войната срещу Украйна - напълно безпрепятствено, дори му разтварят широко вратите. Нещо повече: тъй като знаят, че Пригожин не обича униформите на Федералната служба за изпълнение на наказанията, нейните служители ги захвърлиха и се облякоха в цивилни дрехи, за да не го разстройват излишно.

Пригожин е четвъртата власт, защото нито парламентът, нито президентът, нито съдът са взели някакво решение (относно помилването на затворници, които са се сражавали в Украйна. - бел. ред.). Именно той е четвъртата власт в Русия, а съвсем не медиите, както сме смятали досега. Пригожин е по-високопоставен от съдебната система, защото всъщност е заличен от съдебните присъди, простете за израза. И той е по-велик от парламента, защото не му се налага да чака да бъде обявена амнистия. Той сам обявява амнистия и действа изцяло от името на президента, като очевидно има пълното право да го прави, защото никой никога не му е правил забележки.

Журналисти вече идентифицираха част от хората, които са на видеозаписа. И ако се вярва на тези информации, то това са хора, осъдени за тежки престъпления - за грабежи, за убийства. Наистина ли мнозинството от тези, които се съгласиха да заменят местата за лишаване от свобода с войната, са осъдени по такива членове на Наказателния кодекс?

Олга Романова: Първоначално Пригожин каза, че предпочита да се занимава с убийци и извършители на други тежки престъпления срещу личността. Той има нужда от хора, които не се страхуват да гледат кръв. И сега виждаме как сред убитите руски бойци в Украйна, на които се отдават почести и които биват обсипвани със слава, има и такива от групата "Вагнер", които всъщност са извършители на тежки престъпления.

На алеята на военната слава например е погребан боец от "Вагнер", убил 7-годишно момче и баща му; друг пък за дребна сума е посякъл с брадва старица и т.н. Тоест, дори не говорим за един Родион Разколников, нещата са много по-лоши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа