Китай се меси в критичната инфраструктура на ЕС: Евродепутатите предложиха мерки

2101
Китай се меси в критичната инфраструктура на ЕС: Евродепутатите предложиха мерки
Снимка: iStock

Европейските критични структури като пристанища и транспортни мрежи са уязвими за влиянието на Китай и трябва да бъдат подложени на задължителна проверка, за да се изключат подозрителни инвестиции. Това приеха евродепутатите в резолюция от 17 януари.

Заплаха за жизненоважни сектори

Тя бе изготвена от докладчика Клемен Грошел (Renew Europe) и приета с 565 гласа "за", 26 "против" и 31 "въздържал се". Евродепутатите разглеждат как Китай, чрез така наречената си стратегия за военно-граждански синтез (MCF), все повече получава достъп до европейската критична инфраструктура и упражнява влияние върху нея. Това включва сектори от жизненоважно значение за ЕС като транспортна инфраструктура и пристанища, телекомуникационни мрежи, редки метали и подводни кабели.

Още: Столтенберг: НАТО и ЕС обсъждат защитата на критичната инфраструктура близо до Украйна

Членовете на ЕП посочват, че стратегията MCF е програма, ръководена и направлявана от китайската държава, която използва всички нива на държавната и търговската власт за укрепване и подкрепа на Китайската комунистическа партия и нейното въоръжено крило - Народната освободителна армия (НОАК). Евродепутатите изразяват загриженост, че тази стратегия е насочена към трансфер на технологии с цел засилване на китайското господство в чужди държави и подкопаване на геополитическите съперници.

Снимка: Getty Images

Мерките на ЕС са недостатъчни - защо?

Макар да оценяват положително законодателните стъпки, предприети от ЕС за повишаване на устойчивостта на критичната инфраструктура на блока, членовете на ЕП изразяват загриженост, че тези инициативи са ограничени само до процедурите за проверка на преките чуждестранни инвестиции. Това оставя отворени други канали за Китайската комунистическа партия (ККП) да получи достъп до европейските критични активи и да окаже влияние върху тях. Като посочват продължаващата уязвимост на жизненоважната инфраструктура на Европа, те призовават ЕС и държавите членки бързо да приложат разширената си регулаторна рамка, за да изключат субектите, които биха могли да допринесат за ККП, особено в областта на технологиите с военно приложение, предадоха от пресцентъра на ЕП.

Още: Германия планира по-строги правила за защита на критичната инфраструктура

Ограничаване на чуждото влияние в пристанищата на ЕС

Същия ден евродепутатите приеха и резолюция (с 585 гласа "за", 21 "против" и 26 "въздържал се") относно всеобхватна европейска пристанищна стратегия, изготвена от докладчика на ЕП Том Берендсен (ЕНП, Нидерландия). В нея се подчертава, че пристанищата играят ключова роля в икономиката, осигуряват работни места, улесняват външната търговия, енергийния преход и декарбонизацията.

Берендсен припомня предупрежденията на разузнавателните служби за риска, който икономическото присъствие на страни извън ЕС в европейските пристанища може да има за тяхната икономическа зависимост, шпионаж или саботаж.

Членовете на ЕП предлагат чуждестранното влияние в пристанищата на ЕС да бъде ограничено и призовават Европейската комисия и правителствата спешно да извършат оценка на риска от участието на Китай и други държави извън ЕС в морската инфраструктура. Те искат задължителен скрининг на преките чуждестранни инвестиции и повече сътрудничество между страните от ЕС за блокиране на подозрителни инвестиции в критична инфраструктура.

За да се насърчи сътрудничеството между пристанищата в ЕС и да се решат гореспоменатите въпроси, членовете на ЕП призовават за провеждане на Европейска пристанищна среща на високо равнище и настояват ЕК да представи Европейска пристанищна стратегия преди края на 2024 г.

Още: Компания от Абу Даби с интерес към български пристанища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа