Кои са най-щастливите европейци?

13732
Кои са най-щастливите европейци?
Снимка: iStock/Guliver

От всички жителите на европейските страни германците да тези, които гледат в бъдещето с оптимизъм. Почти 60% от тях смятат, че страната им се движи в правилната посока, 63% са доволни от функционирането на демокрацията, а цели 77% казват, че през последните две години икономическото им положение или е останало непроменено, или дори се е подобрило, съобщи БГНЕС.

Това става ясно от проучването "еupinions" на фондация "Бертелсман". Авторките му Изабел Хофман и Катерин де Фриз са се допитали не само до германците, а до гражданите на всички 28 държави от ЕС. Общият брой на интервюираните е 10 000. Резултатите за България ще публикуваме в следващите дни. А първият важен извод от допитването гласи: германците са по-доволни от всички останали европейци. Доволни обаче от себе си – не и от самия ЕС.

Унгария: Европа никога не е била толкова зле

Заради нелегалната миграция сигурността на Европа никога не е била толкова зле, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сийя...

72 на сто от германците заявяват, че не са доволни от посоката, в която се движи ЕС. "Нагласите в Германия в това отношение са странни, да не кажа изкривени: в Германия всичко е наред, ама в Европа нещата вървят на зле", коментира Изабел Хофман.

Марсел Фрачер, президент на Германския институт за икономически изследвания, казва: "Задоволството на германците от собственото им икономическо положение е в контраст с недоволството им спрямо недостатъчната социална справедливост." А това означава, че много хора в страната очакват повече солидарност и по-силна спойка на обществото, смята Фрачер. Според него обаче е опасно, когато толкова много хора са по-доволни от случващото се в собствената им страна, отколкото от процесите в ЕС - както е в случая с германците. Критиката срещу ЕС е резултат от засиления национализъм, казва той. "Много национални политици, включително и в ЕС, злоупотребяват с ЕС и с еврото, оправдавайки с тях своите собствени грешки."

"Доминиращото настроение в Германия е добро", обобщава Изабел Хофман. А причините за това са фактори като стабилната валутна ситуация, която успокои германците, както и международната обстановка - Brexit, избирането на Доналд Тръмп и напреженията през 2016, които по-скоро ги притесни. "Хората се питаха: Господи, накъде е тръгнал светът?" Освен това предстояха избори в Австрия, Нидерландия и Франция, а десните популисти набираха сили.

После обаче дойде обратът. От началото на 2017 година настъпи известно успокояване и хората усетиха някакво облекчение, обяснява Хофман. Изборите в горепосочените европейски държави не завършиха така, както мнозина се опасяваха. И в Германия вътрешнополитическият спор около възможните решения на бежанската криза постепенно затихна. С две думи: положителни тенденции както в страната, така и в Европа, към които се добавя стабилното икономическо положение. "Една необичайна ситуация, в която кокошката на съседа не ни изглежда като угоена гъска", обобщава Хофман.

Това е твоят живот

Животът е такъв, какъвто си го направиш. Ти решаваш, ти избираш, ти създаваш. Това е твоят живот. Прави нещата, които обичаш, и ги пра...

В други европейски държави обаче настроенията са съвсем различни. Според данните от допитванията на "Бертелсман", в Италия например едва 13% от хората са доволни от положението в страната. По този показател те всъщност са най-нещастните в ЕС. И това е разбираемо, защото повече от половината анкетирани италианци казват, че икономическото им положение се е влошило.

Пак италианците са най-недоволни и от друго: от посоката, в която се движи ЕС. Тенденцията там е очевидна. "След като Италия получава слаба оценка, значи и ЕС трябва да получи слаба оценка", обяснява Изабел Хофман. Хората очевидно вече не правят голяма разлика между общоевропейската и националната си политика.

И все пак, защо в шестте големи държави в Общността (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Полша) максимум 38% от хората са доволни от курса на ЕС? Според Хофман обяснението е следното: повечето кризи, предизвикателства и трудности напоследък се обсъждат не на национално, а на европейско равнище . "А медиите често представят работата на ЕС като някакво непрекъснато справяне с кризи", казва Хофман.

Накрая: още няколко интересни цифри от Германия. За разлика от останалите страни в ЕС, в Германия цели 80% от хората се идентифицират с центристки политически възгледи, като 44 на сто клонят към лявоцентристки. И едва 7% от германците се обявяват за десни популисти. За целия ЕС видимо важи правилото: недоволните залитат към десния популизъм.

Дневен хороскоп за 7 септември

Овен Този ден може да се окаже едно истинско предизвикателсвто за вас и за онези, които са около вас. Ако ви е трудно не правете деня ...

На предстоящите избори за Бундестаг така описаният оптимизъм на хората в Германия ще помогне най-вече на една жена: Ангела Меркел. По време на предишната си предизборна кампания тя излезе с мотото "Вие ме познавате", заложи на стабилност и приемственост и спечели. "Разпространеното усещане в Германия може да се обобщи с думите "Справяме се, независимо от всичко", обяснява Хофман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна атакува, руска петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа