"Коммерсантъ": Нацията в Русия става аполитична

1308
"Коммерсантъ": Нацията в Русия става аполитична
Снимка: Getty images/Guliver

Нацията в Русия става аполитична. Това показва анкета на изследователската организация „Левада център“, пише вестник „Коммерсантъ“. Резултатите от проучването сочат, че над половината руски граждани (52%) „определено не са готови“ лично „по-активно да участват в политиката“, а 28% „по-скоро не са готови“ да участват в нея. През януари 2012 г., в навечерието на последните президентски избори в страната, така са отговаряли на въпросите съответно 47% и 31% от анкетираните, а през 2015 г. – съответно 38% и 33%.

Готовността на гражданите да бъдат политически активни не е особено голяма. През 2015 г. да проявят такава са били готови 5%, а „до някаква степен“ за такова желание са заявили 18%. В последното прочуване резултатите са съответно 3% и 13%.

Кремъл: В графика на Путин не фигурира среща с американския държавен секретар

В графика на Владимир Путин не фигурира среща между него и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий...

Заместник-директорът на „Левада център“ Алексей Гражданкин твърди, че „по принцип гражданите не са активни“. „Те се занимават с това да осигурят себе си и своите близки. Участието на гражданите в политиката – това е преди всичко тяхното участие в изборите. Но хората осъзнават, че политиката зависи най-вече от президента“, заяви социологът пред изданието, допълва агенция Фокус.

По-голямата част от анкетираните мотивират своето нежелание да участват в политическия живот с това, че „политиката не е за редовите граждани, с политика се занимават властите“ (30%). Около 26% смятат, че „нищо не разбират от политика“, заети със своите ежедневни дела са 25%, а 23% смятат, че „нищо не могат да променят“. Според 15% от участниците в допитването „политиката е мръсна работа“. Съществуват и по-малко популярни отговори – 6% се страхуват да изпъкнат, 5% - от преследване от властите.

Запитаните бяха помолени да „определят своите отношения с властта“. По-голямата част от гражданите (61%) отговарят, че живеят „разчитайки само на себе си“ и „избягват контакти с властта“. Според 24% техния живот изцяло зависи от властта. Едва 9% от анкетираните заявяват, че се стремят да получат това, което искат от властта, като влизат в контакт с нея.

„По-голямата част от гражданите не са запознати с формулата, че „ако не са заемете с политиката, политиката ще се заеме с вас“, заяви политологът Константин Калачев.

Г-7 не реши нищо за санкции срещу Русия

Външните министри на седемте най-развити страни в света не са успели да се договорят дали да налагат нови санкции срещу сирийския прези...

„Гражданите се ориентират към патернализъм от страна на държавата, но при това предпочитат да свеждат до минимум контактите си с представителите на властта“, добави той.

На въпрос на изданието защо повечето граждани са пасивни дори при наближаващата кандидатпрезидентска кампания, Калачев отговаря, че „хората не виждат пряка връзка между резултатите от изборите и промените, които ги засягат лично“.

„Изборите са ритуал, а не инструмент за промяна. Затова в тези условия предизборното мобилизиране се превръща в необходимо условие за получаване на висока активност“, каза още експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com