Кошмарът в Изюм - руснаците са убивали за удоволствие

3173
Кошмарът в Изюм - руснаците са убивали за удоволствие
Снимка: Getty Images

Германската медия е говорила с украинските сапьори Серхий и Денис. С металотърсачи двамата разчистват от мини един от пътищата, водещи към града. Тяхната задача е важна и е част от работата по възстановяването на електрозахранващата мрежа.

Денис обяснява ситуацията: "Руснаците са минирали всичко - гробища, гори, реките, дори земеделските земи. Тук навсякъде има капани. Поставили са и взривни устройства, които се задействат с опъната тел. Това е забранено от Женевската конвенция." Разчистването на всичко представлява огромна по своя обем работа, добавя той.

Един от най-бомбардираните градове в Украйна

Още: Наближава ли настъпление на Русия? Полски генерал с прогноза

Изюм, северната порта към индустриалния регион Донбас, е един от най-бомбардираните градове в Украйна, обяснява пред АРД зам.-кметът Володимир Мацокин от своя импровизиран кабинет. Ситуацията на място е следната: 80 процента от сградите са разрушени, самото кметство също е в руини.

Въпреки това почти всички обитаеми къщи отново имат ток и вода. Градът е закупил и мобилни съоръжения за отопление на пелети.

Преди началото на войната срещу Украйна в Изюм е имало 11 училища. След това почти всички са били повредени, а шест от тях – и изцяло унищожени. Мицокин казва, че средства за възстановяването им няма. "Повечето от магазините в града са затворени. Руснаците са взели всичко, което могат да използват: трактори, булдозери и камиони за боклук", разказва той.

Невидимите щети на войната

Още: Разследване: Северна Корея е пратила на Русия 2000 контейнера с оръжия

Според кмета на града обаче това са само видимите щети от войната. Недоверието между хората е по-притеснително, подчертава Мацокин. През своята половингодишна окупация на града руснаците са управлявали с терор.

"Знаехме какво са правили руснаците в окупираните територии, тъй като Русия е окупирала части на Украйна още от 2014 година. В продължение на години сме документирали разкази на бежанци", посочва кметът. Оцелели съобщават за действителен лов на цивилни хора, както и за изнасилвания.

Мнозина сътрудничат на руснаците, защото се страхуват от окупаторите. "Хора са убивани просто за удоволствие - за демонстрация на сила от руснаците. Или пък просто защото са искали да получат обратно мобилните си телефони", казва Мацокин, цитиран от АРД.

Болезненият процес на правосъдието

Още: "Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от нас": Украйна има нужда от още инженери

По стените сред развалините на града със спрей са изписани призиви за предаване на информация за украинци, помагали на руснаците. В кабинета си Мацокин събира доказателства срещу учители и държавни служители. "Това не е лесен процес. Много е болезнен", обяснява той. Но много документи са били и изгорени. "Затова трябва да разчитаме на показанията на свидетели", казва кметът.

АРД коментира, че този процес ще отнеме години - точно както в Германия, където самоличността на хората, сътрудничили на нацистите, е била установявана в продължение на десетилетия. Кметът на Изюм е категоричен: "Но онези, които са извършили тези престъпления срещу нашия народ, ще трябва един ден да бъдат изправени пред правосъдието".

"Ще построим нова Украйна"

Записки от дневника на 50-годишния тогава писател и автор на детски книги Володимир Вакуленко разкриват ужаса на шестте месеца под руска окупация.

Още: Лавров си тръгна на бегом от конференцията на ОССЕ веднага след изказването си (ВИДЕО)

Вакуленко е заровил в градината си своя дневник. В него писателят описва как той и съседите му са били провокирани от руснаците, докато стояли заедно около огъня. "Ще построим нова Украйна", крещели им те.

"Подиграват се с нас", пише Вакуленко в записките си. "Разрушават къщите ни и се преструват, че са защитници. И сплашват хората, които след това им сътрудничат". На няколко места в записките си Вакуленко казва, че се страхува, че може да бъде предаден.

На 24 март 2022 г. руски войници го извеждат от къщата му. По-късно тялото му е открито в масов гроб с повече от 400 тела в него. Вакуленко е идентифициран чрез ДНК анализ. Дневникът му се намира в Харковския литературен музей.

Кафене на 60 километра от фронта

Още: Председателят на ОССЕ: Украйна е на първо място в дневния ни ред

В освободения Изюм вече са се завърнали 11 000 души. Сред тях са Хана и Иван Овчаренко - млади хора на малко над 20 години. На 60 километра фронтовата от линия двамата са отворили кафене. "Искаме да окуражим хората да разговарят помежду си", обяснява Иван. И допълва: "Да им дадем надежда за по-добро бъдеще".

 

Източник: Дойче веле

Пожари в жп обекти край Москва, Украйна изненада с взрив на жп линия между Русия и Китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com