Разследване: Северна Корея е пратила на Русия 2000 контейнера с оръжия

17158
Разследване: Северна Корея е пратила на Русия 2000 контейнера с оръжия
Снимка: kremlin.ru

Специалната икономическа зона "Расон" в крайната североизточна част на Северна Корея, изглежда, е епицентърът на нарастващото сътрудничество на изолираната страна с Русия. Най-вероятно оттам тръгват доставките на оръжие за войната на диктатора Владимир Путин в Украйна, смятат експерти.

Расон беше затихнал, но разцъфва отново

С жилищни блокове и процъфтяващи пазари с вносни стоки, създадената през 90-те години на ХХ век на границата с Китай и Русия специална икономическа зона "Расон" е била мечтана дестинация за много севернокорейци, преди да бъдат наложени по-строги санкции и затварянето на границите от времето на пандемията да задуши почти цялата търговия и туризъм.

Още: Северна Корея категорични: Никога няма да преговаряме очи в очи със САЩ

През последните месеци се появиха ясни признаци, че районът е готов за завръщане - кораби акостираха там за първи път от 2018 г. насам, а сателитни снимки сочат рязък ръст на търговията както от пристанището, така и от железопътната линия до Русия, пише "Ройтерс".

Въпреки че Китай - със своята значително по-голяма икономика и по-дълбоки исторически връзки със Северна Корея - може да изглежда очевидният двигател на възстановяването на Расон, експерти твърдят, че задълбочаващото се сътрудничество на Пхенян с Москва може да окаже по-непосредствено въздействие.

"Сега, когато Северна Корея и Русия стават много близки на фона на войната в Украйна, Русия може да изпрати повече туристи в Северна Корея, което да съживи туризма в Расон", казва Чонг Ънли, експерт по икономика на Северна Корея в южнокорейския правителствен Корейски институт за национално обединение.

Русия може също така да продава въглища, петрол и брашно през Расон, казва Чонг, и ако на повече севернокорейски работници бъде разрешено да преминават границата, те могат да изпращат руски лекарства и други стоки у дома, за да ги продават на роднините си.

Още: Ким Чен Ун приближи с още една стъпка Северна Корея до война с Южна Корея

Русия залива Северна Корея с петрол

Руската федерална митническа служба заяви, че е "временно преустановила публикуването на статистически данни за външната търговия".

Снимка: Getty Images/Guliver

По данни на южнокорейската Агенция за насърчаване на инвестициите в търговията (КОТРА) - през 2022 г. на Китай се падат 97% от общата търговия на Северна Корея. Но Русия е възобновила износа на петрол за изолираната страна през декември 2022 г. и до април е изнесла 67 300 барела рафиниран петрол за Северна Корея, сочат данни на ООН, като това са първите такива доставки, отчетени от 2020 г. насам.

Лий Чан У, експерт по севернокорейска икономика от Токио, заяви, че руската дървесина, отсечена от севернокорейски дървосекачи, може да бъде препродадена на Китай през Расон, град с население около 200 000 души.

Още: Пхенян: Чрез шпионския сателит получихме снимки на американската военна база в Гуам

Чо Сунг-чан от южнокорейската организация с нестопанска цел "Хананури", която е финансирала фабрика за преработка на храни в Расон, прогнозира, че руското влияние там ще нарасне.

"Ако приемем, че периодът на меден месец между Северна Корея и Русия стане дълъг, Северна Корея може да получи руска подкрепа за храни, енергия и инфраструктура чрез Расон", казва Чо.

Двете страни обсъдиха разширяването на търговията и тестването на доставките на месни продукти през следващата година, заяви руският министър на природните ресурси Александър Козлов в канала си в Telegram след среща със севернокорейски официални лица в Пхенян през ноември.

Военна логистика

Според американски и южнокорейски официални лица и доклади на западни изследователи, позоваващи се на сателитни снимки, от август насам пристанището на Расон е посещавано от руски кораби, свързани с военната логистична система.

Тези кораби са заподозрени за военни доставки от Северна Корея за Русия, се казва в докладите. Кремъл отрича да е извършвал такива доставки.

От пристанището на Расон Северна Корея е изпратила на Русия около 2000 контейнера, за които се предполага, че носят артилерийски снаряди и вероятно ракети с малък обсег, съобщиха южнокорейски военни представители.

В началото на ноември южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея е предала на Русия балистични ракети с малък обсег, противотанкови ракети и преносими системи за противовъздушна отбрана. Освен това Пхенян е прехвърлил на Москва малки оръжия, ръчни гранатомети, минохвъргачки и боеприпаси, които силите на диктатора Владимир Путин да използват във войната в Украйна.

Още: Не само снаряди: Ким Чен Ун праща на Путин ракети и ПВО, твърди Южна Корея

Депутат от Южна Корея, цитиран от Bloomberg, тогава каза, че Пхенян е пратил на Москва повече от 1 милион артилерийски снаряда за войната в Украйна.

Числото, което цитира той, е два пъти по-голямо от това, дадено като предположение от мониторинговата група, организирана от бивш украински офицер, който публикува анализи в Twitter под името Tatarigami. Той говори за 500 000 снаряда, най-вероятно 152- и 122-мм, които са били пратени от Пхенян към Москва. Естонското военно разузнаване пък говореше за 300-350 хил. снаряда.

Още: Северна Корея помогна решително със снаряди на Русия: Сателитни данни (ВИДЕО)

От края на 2022 г. е забелязана активност около гара Туманганг в Расон, която има железопътни връзки с Русия, каза Чанг Сонхак, старши изследовател в Корейския институт за стратегия за сигурност, който анализира сателитни снимки около Расон.

Повече влакови вагони са забелязани след посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Пхенян през юли. През май са се появили евентуални нови товарни складове.

При посещението на лидера Ким Чен Ун в Русия през септември той е обсъдил рестартирането на спрян съвместен логистичен проект в Расон, изграждането на нов пътен мост, свързващ го с Русия, и допълнителни доставки на зърно, каза руският министър на природните ресурси Александър Козлов.

Още: "Не се месим": Китай за снарядите от Северна Корея към Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com