Кремъл: Предполагаемият фалит на Русия е пълна лъжа и самореклама на Запада

6973
Кремъл: Предполагаемият фалит на Русия е пълна лъжа и самореклама на Запада
Снимка: iStock

Данните за предполагаемия фалит на Русия са абсолютна лъжа и самореклама на западните страни, целяща да убеди населението на ЕС и САЩ в ефективността на антируските санкции. Това заяви Евгений Нифантев, член на Комисията по промишленост и търговия на Държавната дума, съобщи „Известия“.

Според руския политик Запада се е вкарал в ситуация, от която няма добър изход и има нужда поне от някаква „победоносна новина“.

„Нека да е лъжа, нека всеки здравомислещ човек да се смее на това, но за тях е жизненоважно да победят Русия. Така те измислят глупости като фалит, който в техния прочит трябва да покаже на населението на западните страни, че санкциите срещу Русия са проработили и те, политиците от САЩ и ЕС, се справят отлично. Всъщност зад това не стои нищо повече. Пълна лъжа и зловонна самореклама. Според мен те правят огромна грешка, като хранят с подобни лъжи населението си“, подчерта той, добавяйки, че лъжата винаги се връща като бумеранг и удря най-силно в най-злощастния момент.

Припомняме, че днес американската информационна агенция Bloomberg съобщи, че за пръв път от над един век насам Русия не извърши плащане по външния си дълг, което за последно се е случвало при Болшевишката революция  през 1918 година. Русия не е успяла да покрие плащания по свои държавни облигации от около 100 млн. долара, крайният срок за погасяване на чиито падежи изтече в полунощ на 26 юни.

ОЩЕ: Русия вече плаща дълга си в рубли

Министерството на финансите на Русия обаче обяви днес, 27 юни, че е изпълнило изцяло задълженията си по обслужване на държавния дълг в съответствие с указа на руския президент Путин от 22 юни като ще плаща падежите по облигациите в рубли. Проблемът обаче е, че курсът на рублата в момента вече не е пазарен, тъй като се определя от Руската централна банка.

На 27 юни изтече 30-дневният гратисен период, през който Москва трябваше да реши въпроса с плащането на падежи по емисиите Русия-2026 и Русия-2036. Плащанията по тези емисии еврооблигации трябваше да бъдат направени на 27 май. Но два дни по-рано, на 25 май, лицензът на OFAC (Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ - бел.ред.), който позволява транзакции, необходими за получаване на плащания по руски ценни книжа, изтече и Министерството на финансите на САЩ обяви предварително, че няма да го поднови.

Руското финансово министерство: Западът ни води към изкуствен фалит

Руското министерство на финансите обвини в понеделник чуждите държави, че искат да принудят Русия да обяви "изкуствен фалит" с безпреце...

В резултат на това на 20 май руското министерство на финансите прехвърли средства на агента по плащанията по тези емисии - Националния депозитар за сетълмент (NSD) - и обяви, че е изпълнило задълженията си за обслужване на дълговите ценни книжа. Депозитарът, действащ като агент по плащанията, заяви, че получените от него плащания по еврооблигации са прехвърлени на вложителите. Но тези средства бяха "блокирани" в Euroclear (базираната в Белгия компания за финансови услуги, специализирана в сетълмента на сделки с ценни книжа, която е гарант по изпълнението на договора - бел.ред.) и не стигнаха до притежателите. Реално обаче Русия не иска независим орган да гарантира разплащанията, а такъв, който е под неин контрол - Националният депозитар.

„На 20 май 2022 г. Министерството на финансите на Русия извърши плащания по облигации на външни облигационни заеми на Руската федерация с падеж 2026 г. в размер на 71,25 милиона долара и с падеж 2036 г. в размер на 26,5 милиона евро“, казаха от отдела.

Според Bloomberg чуждестранните инвеститори не са получили тези плащания, което означава, че Русия не е изпълнила задължението си. Министерството на финансите на Руската федерация обаче подчертава, че редица инвеститори не са получили пари по руските еврооблигации поради действия на трети страни, което не е пряко предвидено в документите като основание за изпадане във фалит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа