Лавров обвини САЩ в опит да насърчат разкол в православния свят

1259
Лавров обвини САЩ в опит да насърчат разкол в православния свят
Снимка: Getty Images/Guliver

Действията на САЩ за създаване на условия за дискусия за признаването на Православната църква на Украйна (ПЦУ) и подкрепата за тази схизматична структура показват опитите на САЩ да насърчат разкол в целия православен свят. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след разговори с гръцкия си колега Никос Дендиас в Москва, предаде TACC.

Както отбеляза Лавров, писмото до предстоятеля на схизматичната църква в Украйна Епифаний от този на Гръцката православна църква, архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним е било предшествано от посещение в Атина от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Според Лавров първият дипломат на Вашингтон „не скри, че сред въпросите, които той е решавал там, е бил и този“.

„Както разбирам, със същата цел американските дипломати пътуват до Атон. Предстоятелят на схизматичната ПЦУ Епифаний публично заяви, че създаването на тази структура не би било възможно без пряката подкрепа на САЩ. И сега става очевидно, че САЩ не искат да се ограничават с това, което вече е направено, а се опитват да насърчат разкола в православния свят като цяло".

България и Русия не подписаха програма за култура и образование

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изрази съжаление, че София не успя да подпише с Москва прог...

Според Лавров външното влияние по въпроси, отнасящи се до Гръцката православна църква и Автокефалната църква на Украйна, е очевидно. „Не съм чувал Гръцката православна църква да е признала официално схизматичната православна църква в Украйна. Чух, че има писмо от архиепископ Йероним, адресирано до водача на схизматиците, но не видях официалното изявление на Гръцката православна църква. По отношение на условията, при които писмото е изпратено, и като цяло в рамките на Гръцката православна църква започна дискусия по този въпрос - да, тук е очевидно външно влияние“, отбеляза първият дипломат на Москва.

Министърът посочи, че църковният въпрос няма да бъде изкуствена пречка в отношенията между Русия и Гърция. „Що се отнася до въздействието на тази ситуация в църковния свят върху междуправителствените, междудържавните отношения между Москва и Атина, ние нямаме желание изкуствено да създаваме проблеми и пречки за развитието на нашето сътрудничество във всички области на взаимно изгодна основа. Още веднъж подчертавам, че в междуправителствените и междудържавните отношения никой няма да създава изкуствени пречки".

Лавров също така е приел поканата на гръцкия си колега да посети страната му. „Благодарен съм за поканата да посетя Гърция - ще го направя с удоволствие“. По искане на ТАСС за изясняване на условията на посещението, руският министър заяви, че те ще бъдат „допълнително договорени между външните работи на двете страни“, отбелязва още агенция "Фокус".

Припомняме, че през юли миналата година гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и забрани на още двама да влизат в страната. Атина ги обвини в намеса във вътрешните работи на страната, както и в действия, които подкопават националната сигурност. Москва предприе огледални мерки. На този фон Лавров отмени посещението си в Атина, насрочено за септември същата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа