Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

29773
Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност
Снимка: iStock

Докато медицинските власти в цял свят полагат усилия да се сдобият с повече апарати за белодробна вентилация за лечение на пациенти с коронавирус, някои лекари се отказват от използването им, когато това е възможно, предава Associated Press

Причината е, че в някои болници беше регистрирана необичайно висока смъртност на пациентите, поставени на подобни устройства. Медиците се притесняват, че за това са отговорни самите обдишващи апарати.

Невярна ли е статистиката за смъртните случаи от COVID-19 във Франция и с колко?

Франция се бори със "смразяващите данни" за смъртни случаи в следствие заболяване от коронавирус от домове за стари хора. Вътрешни имей...

Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално. Това изисква поставянето на пациента под упойка и вкарването на тръба в гърлото му. Смъртните случаи при заболелите, подложени на подобна процедура, са често явление, независимо от причината, поради която имат нужда да им се помогне да дишат.

Руски учени виждат нови потенциални проблеми от коронавируса - за мозъка

Генерално погледнато, около 40 до 50 процента от пациентите с остър респираторен дистрес синдром умират, докато са поставени на апарати за белодробна вентилация.

Но в град Ню Йорк беше констатирано, че 80 и повече процента от пациентите с коронавирус, подложени на тази процедура, починаха по време на обдишването.

"По-високи нива на смъртност от обикновените бяха регистрирани навсякъде в САЩ", коментира д-р Албърт Рицо, главен здравен инспектор в Американската белодробна асоциация.

Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето

Как ще се отрази епидемията от коронавирус върху качеството на въздуха в дългосрочен план? Този въпрос задава експертът по управление н...

Подобни данни дойдоха също от Китай и Великобритания. В един от английските доклади смъртността възлизаше на 66 процента, а тези от китайския град Ухан посочваха 86 процента смъртни случаи.

Причините за тревожния процент от фатален изход при тази процедура все още не са известни. Вероятно те са свързани и с това какъв е бил здравният статус на пациентите, преди да са били заразени.

Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

Трябва да се вземе под внимание и на какъв етап е била болестта, преди да бъдат поставени на изкуствена вентилация. Но много медици си поставиха резонния въпрос дали тези машини не влошават допълнително нещата. Като вероятно предизвикват или поне влошават опасната буйна имунна реакция на организма.

Това може и да е спекулация. Но е установено със сигурност, че кислородът, вкарван в белите дробове под налягане, ги уврежда с времето.

Учени: COVID-19 няма да изчезне при затопляне на времето

Американски учени изпратиха писмо до Белия дом, в което твърдят, че коронавирусът няма да изчезне, когато настъпи по-топлото време. В ...

"Даваме си сметка, че механичната вентилация не е безвредна, изтъква д-р Еди Фан, експерт по респираторни лечения в Многопрофилната болница в Торонто. Едно от най-важните открития през последните десетилетия се състоеше в това, че медицинската вентилация може да усили нараняванията в белия дроб и трябва много внимателно да я използваме".

Опасностите могат да бъдат ограничени, като се регулира налягането на кислорода и обемът на вдишванията, предоставени от машината, допълни д-р Фан.

Но някои лекари предпочитат да забавят колкото е възможно повече изкуствената вентилация и да използват други методи. Пробва се с поставянето на пациентите да лежат по корем. По този начин различни части на белия дроб могат да се оросяват по-добре с кислород. Други лекари експериментират, като подават повече кислород през носа на болния с тръби или други устройства.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа