X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

12377
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:30 ч., 31 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

🔘 146 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 14 от тях са интубирани.

🔘 По отношение на общата картина: 227 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 172 на жени.

🔘 Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 18; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 6; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 24; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 244; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 4.

🔘 От общия брой на потвърдените случаи, 20 души са медицински персонал.

🔘 Точно в 19 часа бе свалена карантината в Банско. Градът е първото българско населено място, което изтърпя двуседмична пълна карантина.

🔘 По-малко от 24 часа просъществува заповедта на здравния министър за задължително носене на маски: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус. "Вместо това ще купим 1 000 000 маски и ще ги раздадем на хората, които са социалнослаби и които не могат да си купят такива маски." Тепърва  ще се уточняват и кои точно ще са местата, на които ще трябва да носят маски, а глобата от 5 000 лв. ще бъде намалена. "До момента по тази заповед няма глобени. Новата заповед ще е препоръчителна, но съветвам хората да носят маските", добави вътрешният минситър Младен Маринов. Здравният министър подчерта, че ще се търсят за внос маски с цени близки до тези на българските производители, за да се избегне спекулата с цената на консуматива.

🔘 СЗО препоръчва маските само при болни или за хората, грижещи се за такива.

🔘 „Всички експерти знаят, че кодът на свършване на кризата, е намирането на лекарство. Ключовата дума е лекарство“, заяви премиерът Бойко Борисов в жива връзка със зрители във Facebook страницата на „Господари на ефира“.

🔘 Случаите на коронавирус у нас са 700 пъти под прага за епидемия, смята експерт

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Само при досъдебно производство ли следят през телефона дали пазиш карантина?

🔘 До дни ще представим на гражданите специално разработено електронно приложение, което ще позволи, в случай, че се наложи втвърдяване на режима, контролът да става чрез него. Това заяви пред „Господари на ефира“ вицепремиерът Томислав Дончев.

🔘 Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

🔘 Лекар в оставка и персонал в неплатен отпуск при първия съмнителен за Covid-19 в Девин

🔘 Лекарският съюз иска да бъде платено всичко на здравния сектор от НЗОК, без да има отчет за дейност

🔘 Икономика при пандемия: Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021; Министеският съвет ще предложи на Народното събрание проект за актуализация на бюджета; Защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40; Вижте до кога ще важи схемата 60 на 40 за работодателите

🔘 Около 120 хил. българи са се прибрали за две седмици у нас, обяви външният министър Екатерина Захариева

🔘 Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до две седмици, заради липсата на пътници в условията на извънредното положение, предаде БНР. За това алармира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

🔘 София: Създадоха официална Viber група за #COVID-19

🔘 Пловдив: Поголовни глоби за превозвачи и граждани в Пловдив

🔘 Най-крутите мерки за коронавируса - пълна карантина на най-възрастни и излизане само след разрешение за другите

🔘 Случай след случай с парадокси при опазването на нацията от коронавируса

🔘 Що е "ковидиот" и къде се среща?

🔘 Експерти говорят по темата: Кога ще победим коронавируса?

🔘 Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем

🔘 БАН проучи кои са най-стресирани от кризата с коронавируса

🔘 Възможно ли е COVID-19 да е бил част от хората дълго време и да се е изродил?

🔘 Експерт: Измамници в интернет експлоатират страха на хората от коранавирус, как да се защитим

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 „Благодарение на мерките, предприети до края на март, изчисляваме, че е била предотвратена смъртта на 59 000 души в 11 страни до 31 март“, се казва в проучване на учените от „Империал колидж“ в Лондон

🔘 Le Monde: Страните от ЕС приемат антидемократични закони в борбата с COVID-19

🔘 В Италия има 4 053 нови случая за денонощие, което показва леко забавяне на темпото на заболеваемостта. Потвърдено болните там вече са 105 792 души. Смъртните случаи са 12 428 т.е. 837 нови за денонощие, за оздравели се считат 15 729. Добрата новина е, че 101-годишен мъж от Римини е бил изписан от болницата миналата седмица, след като победи COVID-19. Същевременно бе обявено, че в периода между 5 и 16 май e възможно вече да няма нови случаи на зараза с коронавируса в Италия, пише в. "Република", като се позовава на статистически изчисления.

🔘 Кардинал от Ватикана - заразен с коронавируса. Там официално са потвърди четирима заразени, но без смъртни случаи.

🔘 Положението е много тежко и в Испания – там случаите за 24 часа се увеличиха със 6 461 души т.е. вече са 94 417. Починалите за денонощието са 553, с което стават общо 8 269. Оздравели са 19 259. Сериозността на ситуацията се подчертава от решението да няма погребални церемонии – т.е. в сила от снощи. Мадрид обяви, че "религиозните тържества и погребалните граждански церемонии се отлагат до края на извънредното положение", чиито срок засега е поне до 11 април и съгласно него, хората не могат да излизат от домовете си. На погребение може да присъстват само трима души, а присъстващите трябва да пазят разстояние от един до два метра помежду си. Правителственият указ забранява бденията на семейството и приятелите в домовете, независимо от причината за смъртта.

🔘 В Германия потвърдените случаи са малко под 68 000. Смъртните случаи обаче са много по-малко, отколкото в Италия, Испания и Франция – 682, т.е. 37 нови за денонощие.

🔘 Във Франция потвърдено болните са 52 128. Припомняме, че там тестове засега се правят само на хора с явни признаци на зараза. Съответно, увеличението на болните за денонощие е с около 4300 души. Смъртните случаи за последните 24 часа са 499 и са вече 3 523. За оздравели се считат между 9 444.

🔘 Във Великобритания потвърдено болните са 25 150, а смъртните случаи са 1789, което е увеличение с 381.

🔘 Турция си остава най-засегнатата официално от COVID-19 държава на Балканския полуостров – 2 704 нови случая за денонощие и общо 13 531. 

🔘 В Румъния случаите вече са 2 245 т.е. 136 нови За денонощие. Смъртните случаи са 80.

🔘 В Гърция официално случаите са 1 314 т.е. 102 нови. Смъртните случаи са 49.

🔘 Броят на случаите на коронавирус в Сърбия за ден се увеличи със 115 души и възлиза на 900, а броят на смъртните случаи се увеличи до 23. Това съобщи Министерството на здравеопазването на страната.

🔘 В Хърватия официално случаите станаха повече от тези в Сърбия – 867. Няма нов смъртен случай там за последните 24 часа – общо от началото на епидемията са 6. 67 души се считат за оздравели, а в критично състояние са 6 души.

🔘 В Северна Македония има общо 329 заболели. Смъртните са 9, т.е. 2 нови за последните 24 часа. Няма хора в критично състояние, а оздравелите са 12.

🔘 В Албания има 20 нови случая и общо стават 243. Има и 4 нов смъртни случая, с което стават 15. За оздравели се считат 52 души.

🔘 ЕК с официални препоръки за движението в ЕС - за външни и вътрешни граници

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Между 820 000 и 841 000 души в глобален мащаб вече са потвърдено болни от коронавирус (COVID-19). За оздравели се считат между 165 000 и 166 000, т.е. приблизително още около 10 000 души за 24 часа. Смъртните случаи са между 37 600 и 37 900 души, което значи малко под 4000 души и така темпът в това отношение дори леко се забавя.

🔘 САЩ остават най-тежко засегната от COVID-19 държава по официални данни над 180 000 са болни, а смъртните случаи са 3 573. За оздравели се считат 6 241 души. Според американския президент Доналд Тръмп САЩ ще бъдат в "много добра форма" по отношение на броя на апаратите за изкуствено дишане, налични в момента, в който дойде пикът на пандемията от коронавирус в страната. Президентът заяви, че поне 10 американски компании правят медицинските изделия, а част от тях дори може да бъдат изнесени. Той каза, че повече от милион американци са били тествани за вируса, "повече от всяка друга страна досега". Междувременно, кметът на американската столица Вашингтон Мюриел Баузър нареди на гражданите да останат вкъщи заради коронавируса. По-рано им се препоръчваше само да спазват това правило, но сега при нарушение може да последва глоба и лишаване от свобода до три месеца. Вчера, 30 март, подобни заповеди бяха издадени от властите в Мериленд и Вирджиния с население от 14,5 милиона, съседните на окръг Колумбия щати. Едва около 600 хиляди души живеят в административните граници на окръг Колумбия, но заедно с огромните предградия и град Балтимор столичният метрополис има повече от 6 милиона жители. Според Федералния резерв, повече от 47 милиона американци могат да загубят работата си през следващите три месеца, увеличавайки нивото на безработица в САЩ над 32%. Тежката цена за икономиката на САЩ обаче вече е ясна, като миналата седмица бяха подадени данни за рекорден брой американци останали без работа за една седмица - 3.28 милиона души. Очаква се това число да се увеличи.

🔘 Китай: По официални данни на китайските власти, в страната има 79 нови случая на зараза с коронавирус през последното денонощие. С това случаите стават 81 518. Има и 5 нови смъртни случая, т.е. 3305. 

🔘 В Русия има нови 501 случая за денонощие и числото на официално болните е вече 2 337. Смъртните случаи са вече 17 т.е. 3 нови, а оздравелите са 121.

🔘 В Южна Корея новите болни са 125 и общият им брой достигна 9 786. Има нови 4 смъртни случая, т.е. 162 общо, а оздравелите са 5 408.

🔘 В Иран има нови 3 110 случая т.е. общо стават 44 605. Има 141 смъртни случая за изминалите 24 часа, т.е. 2 898. За оздравели се считат 14 656.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Депутатите временно спират работа заради коронавируса

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Невролог: Хората с неврологични проблеми да се ваксинират срещу коронавирус, вирусът атакува и мозъка

Лекарският съюз: 53% от медиците са ваксинирани

200 нови случая на коронавирус у нас за денонощие, расте и процентът на положителните проби

Нови правила за влизане в България от държави в червената зона от утре

Уволниха пиара на Пирогов

Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен

Проф. Андрей Чорбанов посочи какво мисли за ваксинацията срещу коронавирус

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване