Лидерите на Г-7 потвърдиха подкрепата си за Украйна с коалиция F-16

3053
Лидерите на Г-7 потвърдиха подкрепата си за Украйна с коалиция F-16
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с лидерите на Индия, Франция, Великобритания и Италия, които потвърдиха подкрепата си за разрешаване на конфликта по време на срещата на върха на Г-7, предаде АФП.

След като пристигна в Хирошима, Зеленски се зае с провеждането на дипломатически срещи с лидерите на седемте големи развити демокрации, които съставляват Г-7, както и с поканените развиващи се страни, включително Индия, предаде БГНЕС. По-рано Украйна получи одобрението на САЩ, в лицето на президента Джо Байдън, за получаване модерни западни изтребители F-16 - т.нар. коалиция "F-16", като първата стъпка е обучение на украински пилоти.

Изключително показателна публикация беше публикувана и в официалния Туитър профил на украинското министерство на отбраната:

Зеленски се срещна с министър-председателят на Индия, Нарендра Моди, за първи път от началото на руската инвазия, която Ню Делхи все още категорично се въздържа да критикува.

Моди заяви в разговор с украинския президент, че „страната му ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да разреши кризата в Украйна“. "Много добре разбирам вашата болка и болката на украинските граждани. Мога да ви уверя, че за разрешаването на този проблем Индия и аз лично ще направим всичко, което е по силите ни", каза индийският министър-председател, който изрази благодарността си към Киев за помощта, оказана на индийските студенти след руската инвазия.

В официалния акаунт на Моди в Туитър бяха публикувани кадри от разширените разговори между двамата президенти заедно с други официални лица. Съобщение в акаунта на Зеленски в Телеграм посочва, че той е "благодарил на Индия относно подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на нашата страна, по-специално в рамките на международните организации, както и за предоставянето на хуманитарна помощ.“. "Зеленски прикани Индия да се присъедини към изпълнението на инициативата "формула на мира", разработена от Украйна", се допълва в публикацията: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Приветствия от Зеленски и Сунак за "историческото" решение на Байдън за подкрепа на Украйна с бойни самолети

Украинският президент Володимир Зеленски похвали "историческото" решение на американския лидер Джо Байдън, който заяви пред лидерите на...

По време на дискусиите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел украинският лидер повдигна въпроса за ограниченията за износ на украински селскостопански продукти и за "недопустимостта" на удължаването на мерките след 5 юни. ЕС одобри ограничения до 5 юни върху вноса на няколко украински продукта, за да помогне за облекчаване на свръхпредлагането в съседните държави.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон бе категоричен, че присъствието на украинския му колега на срещата на върха на Г-7 "може да промени правилата на играта“. "Срещите на Зеленски със съюзниците от Г-7, както и с поканените развиващи се страни като Бразилия и Индия, са уникална възможност да представите положението си, да предадете посланието си и да споделите мнението си", каза Макрон. "Вярвам, че това може да промени правилата на играта", допълни той.

По-рано украинският лидер проведе разговори с италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак, с които се срещна и по-рано този месец по време на обиколката си из Европа, за да набере подкрепа за планираната пролетна офанзива на Киев. В акаунта си в Телеграм Зеленски заяви, че е благодарил на Сунак "за лидерството на Великобритания при създаването на международната коалиция за изтребители".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа