Льо Пен изглежда е ощетила ЕП с милиони

1449
Льо Пен изглежда е ощетила ЕП с милиони
Снимка: Getty Images/Guliver

Марин Льо Пен може да е ощетила Европейския парламент с почти 5 млн. евро заради неистински назначения в екипа си в качеството ѝ на евродепутат. Институцията вече е уведомила френското правосъдие за подозренията си, пише EUObserver.

Случаят поразително напомня този с Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе, само че при Фийон проблемът беше чисто национален - ощетяването там е станало във Франция.

ЕП: Отношенията ЕС-Турция и преговорите за членство трябва да се преразгледат

По време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, евродепутатите посочиха, че ...

ЕП вече стартира процедура по отнемане на депутатския имунитет на Льо Пен. Така тя ще може да бъде разследвана за злоупотреба със средства на европейските данъкоплатци. Председателят на ЕП Антонио Таяни уведоми депутатите, че в правната комисия на ЕП е постъпило искане за това от френския съд. Процесът ще започне през юни. На 7 май Льо Пен ще се яви на балотаж за президент на Франция срещу Еманюел Макрон.

През 2015 г. ЕП подава сигнал до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, след като е установено, че около 20 души, наети като асистенти на евродепутатите от Националния фронт, фигурират и в щатните таблици на партийната централа в Париж. В началото на годината във френските медии бе цитиран доклад на ОЛАФ, според който службата е установила, че Льо Пен е назначила бодигарда си и шефката на канцеларията си като асистенти в ЕП. През септември ЕП поиска от Льо Пен да върне 339 946 евро от заплати на тези двама асистенти. Парижки съдии започнаха дело срещу Националния фронт за злоупотреба, организирана измама и недекларирана работа. През февруари бе обискирана централата на партията в Париж. Няколко дни по-късно бе предявено обвинение на шефката на кабинета на Льо Пен - Катрин Грисе. Според "Монд" съдиите са открили документ, който доказва, че партията на Льо Пен е създала система за финансиране на партията с пари на ЕП. "В следващите години можем да се справим само чрез големи спестявания благодарение на Европарламента и ако получим допълнителни трансфери", написал ковчежникът на партията Валеран дьо Сен Жус до Льо Пен според "Монд", твърди в. "Сега". Льо Пен отрича обвиненията и твърди, че делото срещу нея е "преследване от страна на политически опоненти".

Завчера Льо Пен с хитър ход измести опонента си Еманюел Макрон от центъра на вниманието. Тя изненадващо посети завод за домакинска техника в Амиен, който ще бъде преместен в Полша и затова е символ на загубата на работни места във Франция. Льо Пен се появи ненадейно там в момент, в който съперникът й за Елисейския дворец Макрон бе на предварително планирана среща с профсъюзни активисти в предприятието. Амиен е родният град на Макрон. Льо Пен си правеше снимки с поддръжници на паркинга на завода, докато Макрон водеше тежки разговори за работни места със синдикалистите и бе освиркан от поддръжници на крайнодясната кандидатка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа