Литва прие закон за масово задържане на мигранти

1796
Литва прие закон за масово задържане на мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Литва прие закон, разрешаващ масовото задържане на лица, търсещи убежище, съобщи Ройтерс. Причината е увеличеният наплив от мигранти от Беларус, припомня БГНЕС.

През последните седмици Литва сигнализира за ръст на задържаните нелегални мигранти по границата с Беларус. Властите обявиха на 2 юли, че ситуацията е екстремна заради наплива на нелегални мигранти и в тази връзка реши да издигне ограда с бодлива тел по границата с Беларус. Президентът на Беларус Александър Лукашенко, от своя страна, заяви, че Минск вече няма да сдържа желаещите да емигрират нелегално в държавите в ЕС, тъй като заради санкциите на Запада страната няма „нито пари, нито сили”.

Литва изгражда ограда по границата си с Беларус

В Литва започна изграждането на ограда по с Беларус като едно от средствата за предотвратяване на нелегалната миграция от територията н...

Днес парламентът на Литва одобри масовото задържане на търсещи убежище лица и ограничи правото им на обжалване в опит да окаже сдържащ ефект срещу лицата, пресичащи границата с Беларус, съобщи агенцията. В подкрепа на закона гласуваха 84 от 141 депутати, като отхвърлиха призива на Червения кръст и на други неправителствени организации, които обявиха, че законът нарушава международните ангажименти на Литва и правата на мигрантите. Заради мигранционния натиск Европейската агенция за гранична и брегова охрана ФРОНТЕКС заяви, че ще предостави спешно помощ на Литва, припомня БГНЕС.

Ситуацията по границата на Литва с Беларус продължава да предизвиква безпокойство, което е наложило необходимостта от спешна интервенция от страна на ФРОНТЕКС с цел укрепване външната граница на ЕС, заяви изпълнителният директор Фабрис Леджери. Агенцията ще засили помощта и ще изправи допълнителни гранични патрулни автомобили и специални офицери за провеждане на събеседване с мигрантите с цел събиране на информация.

Само през първата седмица на юли литовските власти са регистрирали над 800 нелегални гранични преминавания на границата си с Беларус. Докато през първата половина на годината повечето мигранти бяха от Ирак, Иран и Сирия, напоследък властите наблюдават промяна в състава на миграционните потоци. През юли по-голямата част от пристигащите са граждани на Република Конго, Гамбия, Гвинея, Мали и Сенегал, се казва още в съобщението.

Бързите гранични намеси са предназначени да осигурят незабавна помощ на държава-членка на ЕС, която е подложена на спешен и изключителен натиск по външната си граница, свързан с голям брой граждани на държави извън ЕС, опитващи се да влязат нелегално на нейна територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа