Малтийката Роберта Мецола бе избрана за председател на ЕП

2167
Малтийката Роберта Мецола бе избрана за председател на ЕП
Снимка: European Parliament

Малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) беше избрана за председател на Европейския парламент (ЕП) с абсолютно мнозинство още на първи тур на гласуването във вторник. Тя бе избрана убедително с 458 гласа „за“. Съпернички й бяха шведската депутатка Алис Бах Кунке (Зелените), която събра 101 гласа и испанката Сира Рего от радикалната левица с едва 58 гласа. Полският консерватор Косма Злотовски се оттегли от надпреварата тази сутрин.

В деня на избора си Мецола празнува и рождения си ден. 

Тя заема поста на починалия точно преди седмица Давид Сасоли. Предишният председател на ЕП си отиде след дълго боледуване заради усложнения в имунната система.

Не смъртта му обаче е причината за смяната на председателя. Припомняме, че при избирането на Сасоли през 2019 г. бе договорено италианският социалист да заема поста само зо 2022-а, след което да бъде наследен от представител на Европейската народна партия (ЕНП) - първата политическа сила в Парламента. И изборът бе насрочен именно за настоящата сесия - първата за новата година. 

Речта си веднага след гласуването Мецола започна така: "Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП е да продължа наследството, оставено ни от Давид Сасоли. Той беше боец. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!"

Тя подчерта, че Европа има шанс да стане първият континент без въглерод и ЕС може да поеме ръководната роля в тази насока.

Цифровият преход създава нови възможности и ние трябва да стимулираме тези промени“, каза още тя.

Същевременно Мецола заяви, че светът около Общността не е така приятелски настроен, както е бил само преди едно поколение и определи като „недопустими“ нападенията срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а положението в Беларус като „опасно“.

В тази връзка тя открои като основно предизвикателство пред Общността колективната сигурност.

„За автократите ЕС е заплаха, просто защото съществува“, каза още тя и допълни, че всички в Европейския парламент ще застанат срещу всеки опит той да бъде унищожен. „Трябва да се сложи край на последната разделена страна в него – Кипър“, посочи още Мецола.

Отровното трио: Евродепутат Мацола избра между съдебната зала и привързаността си към ГЕРБ

"Само в рамките на 1 час евродепутатът Roberta Metsola от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим и п...

Припомняме още, че Роберта Мецола демонстрира в ЕП през август 2020 г. по време на протестите доброто си отношение към тогавашния премиер и неин съпартиец Бойко Борисов. Тя бе автор на по-голямата част от внесените, но така и неприети в пълнота поправки в  резолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите протести у нас. Мецола оттегли тогава предложението си, в което обвързва финансово протестите с бизнесмена Васил Божков. 

Новината съобщи самата тя в Туитър, като обяви, че го прави, тъй като има неправилна интерпретация по поправката. Мецола бе автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството. В един от внесените от нея текстове се настояваше да отпадне мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка.Тя настояваше също така в документа да има и критични пасажи за президента.

Това стана причина за гневна реакция срещу нея в социалните мрежи

Роберта Мецола е защитник на хората с традиционна сексуална ориентация, но е противник на абортите. Обявява се за разселване на мигрантите из стария континент, но с работата си като евродепутат, въпреки че е била докладчик по темата, не е допринася за разрешаване на бежанската криза. Оценките за нея от колегите й, включително и от някои съпартийци от ЕНП, са противоречиви. 

Роберта Мецола е майка на четири деца. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа