Марионетките от "Вагнер" се информирали от Телеграм по време на метежа

21728
Марионетките от "Вагнер" се информирали от Телеграм по време на метежа
Снимка: принтскрийн/YouTube

Руската служба на ВВС поговори с един от командирите на младшето звено на ЧВК "Вагнер", който заедно със своето подразделение е участвал в метежа на Евгени Пригожин и е стигнал от Луганск до Ростов на Дон. Мъжът условно е наречен Глеб.

Мъжът разказва, че на 23 юни рано сутринта е било заповядано да се съберат в колона и да тръгват, но без да им се казват никакви подробности. Също така бойците не са били известени за края на "Марша на справедливостта", а просто им е било заповядано да се върнат в Луганск. Какъв е бил планът бойците разбирали от Телеграм, както и всички останали.

Беларус: Наемниците от "Вагнер" ще обучават армията ни

Наемници от частната военна компания "Вагнер" ще започнат да обучават беларуската армия, стана ясно от изявление на Министерството на о...

Към Москва са се придвижвали други бойци заедно с Дмитрий Уткин (бел. ред. - де факто създателя на ЧВК Вагнер, който е лице на наемниците). Глеб допълва, че неговата колона се е насочвала към Ростов на Дан и не е срещала никаква съпротива, полицаите са им отдавали чест.

ОЩЕ: Милиардите на Пригожин: Какво ще му остане?

Сутринта на 24 юни неговото подразделение е блокирало управлението на ФСБ в Ростовска област. По-късно оттам излезли двама сътрудници и им предложили да се договорят. Нищо не се случва след това. 

За излизането от Ростов разбират от висшестоящия командир, който без обяснение съобщава за връщане в Луганск. Към този момент бойците вече са прочели, че наказателното дело срещу Пригожин ще бъде спряно, ако той "замине за Беларус", а бойците от ЧВК "Вагнер" няма да бъдат преследвани.

На никой не е било обяснено какво ще се случи с бойците от "Вагнер", просто им е казано да чакат.

Ходорковски: Лоялността към Путин спада, едва 30% от ФСБ биха го подкрепили при нов бунт

По-малко от 1/3 от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) би била готова да подкрепи президента Владимир Путин, при нов бунт като ...

"При мен идваха хора от подразделенията на народната милиция от (самопровъзгласилата се) ДНР и питаха какви са плановете и какво оръжие имам. Не бих сътрудничил с местните отряди. Не искам да подписвам договор с военното министерство и никой от познатите ми не е подписвал", споделя още Глеб.

Бойците от "основата" (тези, които отдавна са в групата) още в края на пролетта са получили устна заповед, че всеки, който говори с журналисти ще бъде "обнулен" (убит).

Глеб допълва, че повече не иска да участва във военните действия, но договорът му не е приключил и не може да си тръгне.

Къде е Пригожин?

Официалните власти на Русия все още не коментират местонахождението на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. На 6 юли Александър Лукашенко заяви, че "Това е само руска компания. Затова въпрос не е за мен. Доколкото съм информиран, бойците се намират в лагерите си. Що се отнася до Пригожин, той се намира в Санкт Петербург. Не е на територията на Беларус."

Столтенберг: Повечето сили на "Вагнер" не са се преместили в Беларус

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин сключи сделка да отиде в Беларус, но генералният секретар на НАТО...

Журналисти от "Верстка" и Financial Times анализирали данните от полетите от Flightradar и съобщиха, че след метежа бизнес-джетът на Пригожин няколко пъти е летял в Беларус, но основно се е движил между Москва и Петербург. Според източник на New York Times изобщо не е ясно дали Пригожин е бил в Беларус.

Какво ще се случи с редовите наемници на "Вагнер" не се знае. До момента няма информация някой от тях да е подписал договор с военното министерство на Русия. Нищо не се знае и за предаването на тежкото въоръжение и самолетите, с които ЧВК "Вагнер" разполага на руските власти.

Руски опозиционер: Пригожин направи Путин на глупак, очакваме второто действие на този балет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бизнес активността в еврозоната покори 1-годишен връх

Френските власти арестуваха мъж, планирал нападение срещу олимпийския огън

Вместо Z: Руснаците слагат нов знак на военната си техника за повече магическа сила (СНИМКИ)

Никой не дава Patriot на Украйна: Инициативата на Германия се проваля

Поне 15 обстрела по Харков: Жертви и ранени при ново руско зверство (СНИМКИ)

Норвегия затваря границата си за руски туристи

Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Украйна поиска Полша да сваля руските ракети: Какво казва полското МВнР

Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа

Смъртоносна помощ от Китай за Путин? Русия се хвали от фронта, но понася тежки загуби (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com