Милиардите на Пригожин: Какво ще му остане?

6386
Милиардите на Пригожин: Какво ще му остане?
Снимка: Getty Images

Икономическите начинания на руския олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин и създател на ЧВК Вагнер, са много по-мащабни от наемническата му армия, излизат далеч извън границите на Русия - в Украйна, Африка и Близкия изток.

Чрез огромна мрежа от фиктивни компании и посредници дейността на Пригожин, който започва професионалния си живот като продавач на хотдог включва кетъринг, продуциране на екшън филми, производство на бира и водка, рязане на дървен материал, добив на диаманти и наемане на хора, които да сеят дезинформация в избори в чужбина, включително в изборите в САЩ през 2016 г.

Мащабът на бизнеса на Пригожин

Западното разузнаване: Пригожин е в Москва от 1 юли, срещнал се е с Путин

Лидерът частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чието местонахождение е неясно след неуспешния му бунт, се предполага, че е...

Тъй като местонахождението на Пригожин е неизвестно, съдбата на неговата разрастваща се империя е под въпрос. Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заяви, че Русия е финансирала начинания на Пригожин (например доставка на храна за руската армия), но не е ясно доколко Кремъл има контрол върху бизнес мрежата, която достига на хиляди километри от Москва, казват експерти.

"Тя със сигурност няма да изглежда точно така, както досега, по отношение на това кой я ръководи, колко голям надзор ще има Кремъл и колко дълга е каишката, с която ще позволи на Вагнер да действа", казва Катрина Докси, експерт по нерегламентирани войни в Центъра за стратегически и международни изследвания, базирана във Вашингтон изследователска организация, пише БГНЕС.

Русия и Украйна: Кетъринг, недвижими имоти и наемници

От скромното си начало на любител скиор и бивш затворник, Пригожин си проправя път през бурните събития в постсъветска Русия, като полага основите на своята империя, отваряйки павилиони за хот-дог през 1990 г., а по-късно осигурява кетъринг за Кремъл - което му спечелва прозвището Готвача на Путин.

През десетилетията той си осигурява държавни поръчки за милиарди и контролира обширно портфолио от фирми, най-вече в Санкт Петербург, втория по големина град в Русия и негов роден град.

Предприятията на Пригожин включват строителство, кетъринг и развлечения. Той е управлявал медийната компания "Патриот", която е в ликвидация след бунта му, и е създател ферми за тролове, които са се опитвали да повлияят на американските президентски избори през 2016 г. Неговите компании управляват хотели, ресторанти, бизнес центрове и магазин за изискани хранителни стоки на главната пътна артерия в Санкт Петербург.

Изтече списък с правилата на ЧВК "Вагнер", има и едно за Путин (СНИМКА)

На 9 юли неизвестни лица разпространиха снимка на документ, изглеждащ като учредителен устав на частната военна компания "Вагнер". Доку...

ОЩЕ: Пет медии, свързани с Пригожин, в черния списък на Русия

Не е ясно дали фирмите му са реализирали постоянни печалби: някои от тях са фалирали, други са останали на повърхността. През годините Пригожин използва пари от държавни поръчки, изплатени на някои от компаниите му, за да финансира други свои проекти, включително сенчести задачи, очевидно поръчани от Кремъл.

"Всички те са били свързани помежду си, в смисъл на общо управление и в смисъл на възможни потоци от средства", казва Марат Габидулин, бивш помощник на Пригожин, който е бил част от "Вагнер", преди да потърси убежище във Франция.

Според руските държавни медии групата "Вагнер" е получила от руското правителство почти 10 милиарда долара. Пригожин си е осигурил договори на стойност още 10 млрд. долара от Кремъл за своята компания за кетъринг.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко, който стана посредник при бунта на ЧВК Вагнер, даде сигнал, че поне част от бойната сила на "Вагнер" може да остане непокътната. А в понеделник бе съобщено, че Путин се е срещнал с Пригожин само пет дни след бунта. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че сред обсъжданите въпроси са били и "варианти за по-нататъшна заетост" на наемническата група.

След бунта на Пригожин: закрива ли се "фабриката за тролове"?

След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не само за бъдещето на групата "Вагнер", но и за една друга негова не п...

През юни Пригожин призна, че е използвал печалбите от изгодни държавни договори, за да финансира "Вагнер" в Африка, Сирия и другаде - но винаги "за да преследва интересите на руската държава".

"Всичко това функционира като бизнес модел - той използва държавни ресурси за осъществяване на различни проекти", каза Габидулин. "И в рамките на това той получава свой собствен бонус".

ОЩЕ: Имението на Пригожин: Разкош, кръв и пачки с пари (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари