Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

5788
Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Общо 50 безпилотни летателни апарата са били свалени от ПВО в Руската федерация при атака с дронове тази нощ. Това твърди в своя официален телеграм канал руското военно министерство.

Както обикновено при такава масирана атака, руското ведомство изобщо не признава за щети. 26 от безпилотните летателни апарати били свалени над Белгородска област, 10 – над Брянска област, 8 – над Курска област, 2 – над Тулска област и по 1 над Смоленска, Рязанска, Калужка и Московска област.

Още: Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Щети

Че нещата не са розови толкова, колкото ги представя руското военно министерство, личи от съобщения в личния канал в Телеграм на губернатора на Смоленска област Василий Анохин. В две публикации той казва, че има атака с дронове – в 2 часа през нощта е бил атакуван "обект на горивно-енергийния комплекс" (с други думи звучи като удар срещу петролна рафинерия или срещу ТЕЦ). Анохин говори за "свалени дронове", а в официалното съобщение на руското военно министерство се казва за само един. Имало и паднали отломки, станал пожар, гаси се. Видеокадри от мястото на удара вече има в социалните мрежи и снимащият ги говори за обект на "Лукойл", в Карадимово (петролна база) - отделно има и видеа с кадри на поражения за Брянска област:

Впоследствие се появиха кадри от горящата рафинерия - огромни пожари има в две производствени мощности, като изглежда пак става въпрос за преработващи суров петрол мощности - с други думи предприятието в голяма степен е извадено от строя:

Второто съобщение на Анохин вече е за удар тази сутрин – по "обекти, намиращи се на територията на областния център". Той изрично моли да не се снима "работата на ПВО" - явно за да не се издава местоположението му. Миналата есен Украйна удари завод за ракети в Смоленск: Украйна: Прекъснахме производството на руски ракети с удара в Смоленск (ВИДЕО)

Не е само Смоленск обаче – в Белгородска област има взрив и кадри от пожар, в град Стари Оскол:

В Калужка област пък е ударена електрическа подстанция – за това си признава губернаторът Владислав Шапша, също в Телеграм. По думите му, щетите са "незначителни". Руският опозиционен телеграм канал ASTRA обаче препубликува чат от местна група и там има твърдение, че са чути поне 2 взрива.

Още: Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Със сигурност в Брянска област е ударена подстанция – видеокадри и снимки от мястото на събитието показват пожар. Това се признава и от губернатора на областта Александър Богомаз. Публичната разузнавателна платформа OSINT вече е направила геолокализация на удара - поразена е 750 киловатова подстанция "Ново Брянская" във Вигоничи:

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт пише в канала си в Телеграм единствено за свалени дронове, без да признава щети.

Предвид всички тези данни изглежда основни цели на атаката са били обекти на руската енергийна инфраструктура.

На този фон, украинските ВВС съобщават за само 2 ракети Х-59/Х-59, изстреляни от Русия тази нощ - по Полтава и Одеса. Още няма данни за щети - беше уточнено, че ракетите са свалени. Има обаче уточнение и, че руснаците са изстреляли 3 балистични ракети "Искандер-М" и 2 зенитни ракети С-300/С-400 от Белгородска област, които не са свалени.

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа