Меркел с остри думи към Турция и Русия - заради човешките права и заради Украйна

3758
Меркел с остри думи към Турция и Русия - заради човешките права и заради Украйна
Снимка: Getty images/Guliver

Бих искала по-добри отношения с Турция, но трябва да се изправим пред реалността. Именно затова решихме да преориентираме политиката си (бел. ред. - към Анкара). Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на редовната лятна пресконференция.

Тя напомни за ситуацията с човешките права в Турция и за задържаните германски граждани

Почти 1 млн. специалисти, граждани на ЕС, смятат да напуснат Великобритания

Почти един милион граждани на страни от Европейския съюз, работещи във Великобритания, много от които с висше образование, смятат да на...

Отношенията между Германия и Турция се влошиха в резултат на редица фактори. Един от тях е задържането на германски граждани. Става дума най-вече за журналиста от Welt Дениз Юджел, преводачката Мешала Толу и правозащитника Петер Щойднер. По информация на германското външно ведомство в предварителен арест в Турция има 10 граждани на Германия, обвинени в подкрепа на тероризма и участие в неуспешния опит за преврат.

Същевременно, Меркел допълни, че отказът на редица страни от ЕС да приемат бежанци може да има дългосрочни последици. Канцлерът изтъкна, че „Европа не си е написала домашното (в борбата с миграционната криза), няма работещ дъблински регламент, нито готовност на всички да участват в системата за разпределение на бежанците”.

По отношение на Русия канцлерът каза, че европейските санкции срещу страната могат да бъдат отменени, само когато Киев си върне контрола над Донбас: "Санкциите ще бъдат отменени, когато бъдат премахнати причините. Икономическите санкции бяха въведени заради ситуацията в Източна Украйна, в регионите на Донецк и Луганск, където Киев няма суверенитет над собствената си територия." Меркел допълни, че ако договореното наскоро примирие в Донбас бъде стабилно, „на тази база може да се вземат допълнителни политически решения”.

"Ако приложим споразуменията от Минск, тогава ще се създаде възможност за премахване на санкциите", каза още германският канцлер.

Унгария: Европа никога не е била толкова зле

Заради нелегалната миграция сигурността на Европа никога не е била толкова зле, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сийя...

Меркел допълни, че Германия „не може да мълчи” за страховете на ЕС относно върховенството на закона в съседна Полша и нарече това „сериозен проблем”: "Колкото и да искам добри отношения с Полша, нашия съсед… не можем да отминем това с мълчание, само за да има мир".

Припомняме, че на 28 август Полша отхвърли опасенията на ЕС, че противоречивите съдебни реформи на дясното правителство, предизвикали улични протести, ще подкопаят независимостта на съдебната власт в бившата комунистическа държава. Според Меркел обаче върховенството на закона е „основа на сътрудничеството в рамките на ЕС”. Тя подчерта, че върховенството на закона е „основа на сътрудничеството в рамките на ЕС”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа