Милер зачеркна "Южен поток" и намекна за риск при транзита на газ през Украйна

18020
Милер зачеркна "Южен поток" и намекна за риск при транзита на газ през Украйна
Снимка: БГНЕС

"Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Това категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер след среща с европейския комисар по Енергийния съюз Марош Шефчович, предаде БГНЕС.

"ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", каза той. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, добави Милер.

"Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още шефът на "Газпром".

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток" ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единствен маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ, който в момента преминава през Украйна. Други варианти няма", заяви той.

Потреблението на газ едва ли ще се увеличава, прогнозира експерт

С малко над 6% е спаднало потреблението на газ в България за последните 9 месеца. До 2020 г. българското потребление на газ едва ли ще ...

Според Милер в момента рискът при преноса на газ през територията на Украйна остава. "Украйна се намира в сложно финансово положение и не можа в периода ноември – декември миналата година да закупи предварително необходимото ѝ количество природен газ. Отделно страната в значителна степен изчерпа газовите си резерви", обясни шефът на "Газпром", цитиран от ТАСС, без в прав текст да заяви една от руските енергийни доктрини - че ако Киев изпита нужда, ще започне да отклонява газ от транзира за ЕС и тогава Москва ще предприеме мерки.

Тепърва предстои "Газпром" да вземе решение какво ще прави със съвместните компании за реализацията на "Южен поток", включително "Южен поток България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа