Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

38380
Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата
Снимка: Getty Images

На Украйна й остават малко повече от 30 дни сражения, преди времето да попречи на контранастъплението, смята високопоставеният американски военен офицер. Говорейки пред програмата на BBC в неделя с Лора Куенсберг, генерал Марк Мили каза, че по-студените условия ще направят много по-трудно за Украйна да маневрира.

Още: Ген. Марк Мили: Украинското контранастъпление се развива по-бавно от очакваното, но напредва

Той призна, че офанзивата е вървяла по-бавно от очакваното. „Все още се водят тежки битки. „Украинците все още постигат стабилен напредък“, уточнява все пак той. Генерал Мили каза, че е твърде рано да се каже дали контранастъплението се е провалило, но каза, че Украйна "напредва с много стабилно темпо през руските фронтови линии". „Все още има разумен период от време, вероятно около 30 до 45 дни за борба с времето, така че украинците не са приключили. Има недовършени битки... те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат“, каза още Мили.

Контраофанзивата на Киев, която започна през лятото и има за цел да освободи окупираната от Русия територия в Украйна, досега е отбелязала само малки успехи. Но украинските генерали твърдят, че са пробили първа отбранителна линия на Русия на юг. „Казах в самото начало на тази война, че това ще бъде дълга, бавна и тежка битка и ще доведе до много жертви, и точно така е“, каза генерал Мили.

Още: Доказателства: Украинците пробиват още на юг, при Бахмут става горещо (ВИДЕО)

В същото интервю адмирал сър Тони Радакин, началник-щаб на отбраната на Обединеното кралство, каза, че "Украйна печели, а Русия губи". „Това е така, защото целта на Русия беше да подчини Украйна и да я постави под контрола на Русия“, каза той. „Това не се е случило и никога няма да се случи и затова Украйна печели“, каза още той, като добави, че Украйна напредва в битката си за връщане на територията си, след като е възвърнала 50% от земята, завзета от Русия. Напредъкът на Украйна също се свежда до това, че международната общност „прилага икономически и дипломатически натиск, а Русия страда от това“, каза той.

Миналата година въоръжените сили на Украйна си върнаха Херсон на 11 ноември, докато по време на като цяло меката зима боевете продължиха да бушуват около Бахмут. Есенните дъждове и зимните студове оказват влияние върху естеството на боевете, но забавянето на настъпателните операции на Украйна през миналата година беше по-скоро свързано с оборудването и боеприпасите.

Още: Украинската армия обяви, че си е възвърнала още земи край Работино

Попитан за влиянието на метеорологичинте условия, ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов каза в събота, че "боевете ще продължат по един или друг начин". Той призна, че е по-трудно да се води война в студено и влажно време, но бе категоричен, че това е въпрос на приспособяване, а не на спиране на бойните действия.

Колесните превозни средства, каза той, са по-проблемни при влажно време от верижните превозни средства като танковете. Но използването на широка противотанкова отбрана от Русия и безпилотни самолети камикадзе е също толкова предизвикателно. „Така че в повечето случаи, за съжаление, нашата офанзива върви пеша“, каза Буданов.

Още: Разузнавач №1 на Украйна: Паниката в Русия расте, има скок в продажбите на застраховки

Междувременно съюзът на Владимир Путин със Северна Корея показва, че руският президент е в „състояние на отчаяние“, каза адмирал Радакин. Той смята, че връзките между двете страни показват колко малко партньори са останали на Русия. Припомняме, че по-рано стана ясно, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун планира да посети Русия този месец, за да се срещне с г-н Путин за преговори за оръжия. Твърди се, че двамата лидери планират да обсъдят помощ под формата на оръжия от Северна Корея за Москва, за да подкрепи борбата й в Украйна.

Както във Вашингтон, така и в Сеул има загриженост за това какво ще получи Северна Корея в замяна на оръжейна сделка, което може да доведе до засилване на военното сътрудничество между двете страни в Азия. Съюзът е "отражение на катастрофалната грешка, която Русия направи, като нахлу в Украйна", каза адмирал Радакин. И това също е отражение на вътрешната ситуация в Русия, каза адмирал Радакин, цитиран от BBC.

Още: Оценки: Украйна едва ли ще се справи с Русия през 2023 г., в Русия се питат трябва ли ни тази война (ВИДЕО)

„Трябва да погледнете факта, че икономиката на Русия е под натиск, санкциите имат по-голямо въздействие. Тя няма набор от международни партньори. Изгубени са половин милион души, които са избягали от страната. Има още поне милион, които искат да напуснат страната. Бори се да има достатъчно хора, за да продължи да подкрепя войната“, каза той.

По темата за Доналд Тръмп, генерал Мили каза, че вярността на американската армия е „към конституцията“, когато беше попитан дали ще служи на главнокомандващ, който е в затвора. Доналд Тръмп, който се надява да бъде кандидат на републиканците на изборите в САЩ през 2024 г., е изправен пред множество наказателни обвинения, по които може да бъде вкаран в затвора, ако бъде признат за виновен. „Полагаме клетва в документ, конституцията на Съединените американски щати“, каза той. „Така че винаги ще бъдем верни на тази конституция, независимо кой заема Белия дом“, допълни Мили.

Още: Путин повиши Мордвичев, заплашил, че Украйна е трамплин към война с Източна Европа

Той каза, че военните ще се подчиняват на всички законни заповеди от всеки, който е надлежно избран президент на Съединените щати. Генерал Мили изключи възможността той сам да влезе в политиката и каза, че ще се „кандитира за най-добър дядо“, когато се пенсионира след няколко седмици.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа