Молдова отрече руските твърдения, че Украйна готви провокация в Приднестровието

1774
Молдова отрече руските твърдения, че Украйна готви провокация в Приднестровието
Снимка: iStock/Guliver

Молдовските власти отхвърлиха твърдението на руското министерство на отбраната от 23 февруари, че Украйна планира провокация срещу Приднестровието - отцепническия регион, международно признат като част от Молдова, който от 1990 г. е под силно руско влияние.

МО в Москва твърди, че части на украинските въоръжени сили, маскирани като руски войници - и по-специално батальон "Азов", планират офанзива в Приднестровието и овладяване на региона заедно с молдовските власти. Това бе публикувано по-рано днес от контролираната от режима в Кремъл информационна агенция ТАСС, което веднага повдигна въпросителни около това колко е достоверна информацията.

Остра реакция от Кремъл за Приднестровието: "Молдова е в антируска истерия"

Русия заплаши Молдова, след като страната поиска демилитаризация на източната област Приднестровие - самопровъзгласила се, но непр...

В контролирания от Москва регион се намират 1500 руски войници и голям склад за оръжие от съветската епоха.

"Призоваваме хората да запазят спокойствие и да получават информация от официални и проверени източници в Република Молдова", се казва в изявлението на властите в Кишинев, цитирано от Kyiv Independent.

На 21 февруари новият молдовски премиер Дорин Речан потвърди в интервю за местната телевизия TV8, че властите са запознати с "няколко" руски сценария за дестабилизация, включително с плана на Русия да поеме контрола над летището в Кишинев и така да осъществи контрол над цяла Молдова.

Това стана, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване е прехванало руски план за дестабилизиране на политическата ситуация и завземане на властта в Молдова.

"Ние укрепихме нашите способности и сме подготвени за различни сценарии, насочени към сигурността на Република Молдова", заяви Речан и добави, че страната "избира мирно уреждане на конфликта в Приднестровието и ние трябва да съгласуваме нашите цели по отношение на сигурността, мира и стабилността в региона".

Новата власт в Молдова: Руските войски да напуснат Приднестровието

Новият премиер на Молдова – Дорин Речан – заяви, че руските войски трябва да напуснат Приднестровието. Приднестровската мол...

На 22 юли 2005 г. парламентът на Молдова одобрява законопроект за статута на Приднестровието, според който руските военни части трябва да напуснат областта до 31 декември 2006 г. Приднестровието се лишава от статута на суверенна държава и влиза с голяма автономия в състава на Молдова. Статутът на Приднестровието е определен като „административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова“.

Областта трябва да влезе в единното икономическо, митническо и валутно пространство на Молдова, но получава собствена конституция и правителство, сформирано от Върховния съвет на Приднестровието – законодателен орган, който ще се избира след всенародно гласуване. Този закон е сдържано негативно оценен от посредниците в урегулирането на конфликта (Русия, Украйна и ОССЕ). Към днешна дата преговорите за окончателния статут продължават.

През 2006 г. е проведен референдум с въпроси за статута на региона. С подобаващо мнозинство населението на Приднестровието се произнася за независимост и съюз с Русия. Резултатите от референдума обаче са оспорени от международната общност. Молдова също не го признава.

Припомняме, че на 10 февруари правителството на Наталия Гаврилица подаде оставка заради "много кризи", предизвикани от войната на Русия в Украйна. Молдова осъди инвазията на Москва, а президентът Мая Санду обвини Русия преди повече от седмица, че планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на страната. От Руската федерация отрекоха да има такъв заговор, а САЩ обявиха, че са "загрижени" за случващото се в Молдова.

А ето какво се случи днес: Путин свали задръжките от война в Молдова и де факто изкара Русия от ООН

Молдова има ново правителство, ще поддържа курса към ЕС и Запада

Шест дни след като молдовското правителство подаде оставка, страната вече има нов кабинет. Парламентът в Кишинев гласува „за&ldqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа