Мрачни дни за туризма в Париж

2968
Мрачни дни за туризма в Париж
Снимка: iStock/Guliver

Малко туристи се вглеждат в Мона Лиза или се скитат по улиците на Париж това лято, погубвайки надеждите, че топ туристическата дестинация ще види по-светли дни след опустяването миналата година, свързано с пандемията, предава АФП.

Градът на светлината е бил посетен от между 3,6 милиона и 4,7 милиона посетители между юни и август, в сравнение с 10 милиона през 2019 г., преди коронавирусът да се появи и да разруши международни пътувания, сочат данни на туристическия офис.

Само 2,6 милиона туристи са посетили Париж миналата година.

Париж на бунт срещу противоепидемичните мерки

Масови протести протичат в Париж срещу блокирането заради коронавируса, задължителните ваксинации и други ограничения в пандемията. Мно...

„Тъй като клиентите отдалеч не идват, въздействието е значително“, каза Дидие Арино, директор на туристическата фирма Protourisme, пред AФП.

Франция облекчи правилата си за пътуване преди летния сезон, като постави страните в червена, оранжева и зелена система за кодиране на цветовете, която определя дали посетителите трябва да направят тест за COVID-19 преди пристигането си, имат убедителни причини да посетят или да бъдат поставени под карантина.

Музеите и други културни заведения бяха отворени отново след дълго затваряне, въпреки че посетителите трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателни тестове. Но броят на посетителите в Париж все още е разочароващ. Арино каза, че процентът на заетост в хотели в Париж е по -лош, отколкото другаде във Франция, като приходите са намалели с 60 %.

Ромен Жуо, генерален директор на 4 Roues Sous 1 Parapluie, компания, която предлага посещения с екскурзовод с класически френски автомобил в столицата, каза, че е имал само 120 клиенти това лято в сравнение с 360 през 2019 г. Повечето от клиентите му са от САЩ и Австралия. „Опитваме се да привлечем малко повече френски клиенти, но проблемът ни е, че средната ни цена (150 евро) е малко висока“, каза той и отбеляза, че французите обикновено харчат по-малко от чужденците.

Париж връща висшата мода на подиума

Френските модни къщи се завръщат на модния подиум днес за Седмицата на мъжката мода в Париж, след като повече от година криза остави ня...

Екскурзоводите също са пострадали от отсъствието на туристи, като активността е спаднала с повече от 80 процента в региона Ил дьо Франс, който включва и Париж, според асоциацията на гидовете FNGIC.

„Париж е огледало на големите европейски столици“, казва Арино. "Всички те имат проблеми и колкото повече зависят от чуждестранни клиенти, толкова по-трудно е." На река Сена, туристическата компания за лодки Vedettes de Paris е отбелязала спад на оборота с 50 % в сравнение с 2019 г. Френските клиенти са съставлявали наполовина броя на пътниците; те представляват 65 процента тази година. Компанията се адаптира, като добави „аперитив круиз“ и инсталира зона за игра на петанк на дока си. „Научихме се да преоткриваме себе си, да върнем Сена и Айфеловата кула обратно на парижани“, каза директорът на компанията Мари Бозоние.

Айфеловата кула отново отвори врати в средата на юли след деветмесечна пауза поради пандемията, но имаше само 13 000 посетители на ден - половината от обичайния им брой. Около 50 процента са французи в сравнение с 20 процента в миналото.

Подобна е ситуацията и в музея Гревен, който представя восъчни фигури на известни личности. Половината от посетителите му обикновено са чужденци. Тази година делът им е 10 %, според Франсоа Фрасие, директор в Compagnie des Alpes, която е собственик на музея и тематичните паркове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа