Напредък между Брюксел и Лондон за социалните придобивки на имигрантите

2461
Напредък между Брюксел и Лондон за социалните придобивки на имигрантите
Снимка: Gettyimages

Европейската комисия (EK) не потвърди съобщението на британското правителство тази сутрин, че Великобритания отговаря на критериите за временно спиране на социалните облаги за имигрантите. Преговорите в Лондон се водят между премиера Дейвид Камерън и председателя на Европейския съвет Доналд Туск за реформа, която правителството да подложи на референдум.

Говорител на ЕК заяви, че има напредък, но не и сделка, предаде БНР,

Камерън: Предложените от ЕС реформи не са достатъчни

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че обсъжданите предложение на ЕС за реформи в отговор на исканията на Лондон „все още...

Напредък има на политическо и техническо ниво, заяви говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. Той опроверга твърденията, че институцията е подкрепила идеята за т.нар. "аварийна спирачка“, която би дала възможност на Лондон временно да лишава европейските работници на британския трудов пазар от социални помощи след анализ на Брюксел.

"Нищо, очевидно, не е договорено, докато всичко не бъде договорено", каза обаче той.

Първоначално премиерът Камерън поиска промяна в европейските закони, така че всички чужденци от ЕС да не могат да взимат социални помощи първите 4 години след пристигането си. Това обаче не се приема и в момента се преговаря нова схема, която юридически да не противоречи на принципа за недискриминация на свободното движение в ЕС.

Не е достатъчно само Комисията и юристите на Съвета да бъдат съгласни. Това е процес на преговори между 28 правителства и Комисията работи в интерес на всички държави на Съюза, допълни Схинас.

Камерън: Излизане на Великобритания от Евросъюза няма да е стъпка във вярната посока

Евентуално излизане на Великобритания от Евросъюза след референдума, който трябва да се състои до края на 2017 г., няма да е стъпка...

Ако днес в Лондон има пробив, кабинетът на Туск ще разпространи проект на споразумението с Великобритания, което може да бъде обсъдено на експертно ниво в петък от 28-те представители на страните-членки. Към момента обаче нито България, нито останалите държави разполагат с текст, по който да вземат позиция. Припомням, че за да има сделка, европейските лидери трябва да я гласуват с пълно единодушие на 18 и 19 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com