Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО има само 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа

30 май 2024, 12:15 часа • 7581 прочитания

Според вътрешните оценки на НАТО Европа разполага само с малка част от нужната й противовъздушна отбрана за защита на източния й фланг. Притеснителните вътрешни анализи на Алианса разкриват мащаба на уязвимостта на континента.

Войната на Русия срещу Украйна подчерта значението на противовъздушната отбрана, след като Киев настоятелно моли Запада за допълнителни ПВО системи и ракети, за да защити градовете си, войските и енергийната си мрежа от ежедневните руски бомбардировки, пише "Файненшъл таймс".

Според източници на изданието, запознати с поверителни отбранителни планове от 2023 година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят по-малко от 5% от противовъздушната отбрана, считана за необходима за защита на членовете му в Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.

Още: Полша позволи на Украйна да удря с доставено от нея оръжие по цели в Русия

Външните министри на НАТО ще се съберат в Прага днес, 30 май, за двудневни разговори, целящи да подготвят срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли, на която укрепването на европейската отбрана ще бъде основна тема.

"Противовъздушната отбрана е една от най-големите дупки, които имаме"

Някои европейски лидери и военни представители заявяват, че до края на десетилетието Русия може да нападне държава членка на НАТО. В свой преглед на отбраната миналата година правителството на Великобритания определи "защитата  срещу нападение от небето" като "най-сериозното предизвикателство от над 30 години насам".

Използването от страна на Русия на ракети, дронове и силно разрушителни бомби от съветската епоха в Украйна показа колко спешни са усилията на членките на НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военния бюджет.

Още: "Президентът или е неинформиран, или е информиран и лъже" - за НАТО и чл. 5

"Противовъздушната отбрана е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, заявява високопоставен дипломат от НАТО.

Неуспехът на европейските държави от НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за ПВО на Украйна подчерта ограничените запаси на континента от скъпите и бавно произвеждани системи.

Обща система за противовъздушна отбрана?

Неуспехите предизвикаха поредица от припокриващи се инициативи, които се опитват да намерят дългосрочни решения. Миналата година Германия стартира инициативата си "Sky Shield" заедно с повече от дузина други държави от ЕС за разработване на обща система за противовъздушна отбрана с технологии на САЩ и Израел.

Още: Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

Франция обаче публично разкритикува това предложение и предложи конкурентна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници.

Полша и Гърция призоваха Европейската комисия да подпомогне разработването и да съдейства за финансирането на общоевропейска система за противовъздушна отбрана - предложение, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че ще подкрепи.

В писмо, изпратено до фон дер Лайен, министър-председателите на Гърция и Полша Кириакос Мицотакис и Доналд Туск определиха противовъздушната отбрана като "основна уязвимост в нашата сигурност", като добавиха, че войната в Украйна "ни е научила на уроци, които не можем повече да пренебрегваме".

Ударите с дронове имат все по-голям обсег на действие

Още: Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Разпространението на евтини дронове с голям обсег на действие, каквито Русия използва срещу Украйна, засилва опасенията. "Ударите на далечни разстояния вече не са показател за свръхсила", заяви западен служител в областта на отбраната.

С какво разполагат членките на НАТО днес

Веднага след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ разположиха система за противовъздушна отбрана с батерии "Пейтриът", за да защитят летище в Южна Полша, което се превърна в център за доставка на западни оръжия за Киев.

Но официални лица твърдят, че подобни системи са много малко на брой, а капацитетът на Алианса да разположи още бройки е силно ограничен.

Още: Хибридни ПВО системи за Украйна: САЩ ги изпробваха и са доволни (ВИДЕО)

Във Великобритания шестте разрушителя "Тип 45" на Кралските военноморски сили са оборудвани със системи за противоракетна отбрана, но плавателните съдове се сблъскват с конструктивни недостатъци. Британската армия разполага и с 6 съвременни наземни системи за противовъздушна отбрана "Sky Sabre", но техните ракети-прехващачи имат обсег само около 40 км, а две от системите са в чужбина.

"Възможностите за противовъздушна отбрана на Обединеното кралство са напълно недостатъчни", казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute в Лондон.

Пълното интегриране на различните системи за противовъздушна отбрана на Европа би могло да помогне за компенсиране на недостига чрез създаване на гъста мрежа от сензори и прехващачи на целия континент. Но "опитите за обновяване на инфраструктурата за управление и контрол на въздушната отбрана на НАТО никога не са стартирали", предупреждава Уотлинг.

Още: Румъния премества системата си за отбраната по-близо до границата с Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес