Несигурност за Украйна: Русия отстъпва. Русия с план да анексира Украйна

17667
Несигурност за Украйна: Русия отстъпва. Русия с план да анексира Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с кризата в Украйна се мени буквално с минути, като днес (15 февруари) вече има позитивни новини, но има и такива, които притесняват.

Русия сваля напрежението

Вече се появи информация както в официалната руска държавна информационна агенция ТАСС, така и в РИА Новости, а и във френски издания, че част от руските войски, дислоцирани по границата с Украйна с официална задача "военни учения", вече се изтеглят. Това изглежда като новина, която потвърждава казваното от Кремъл, че не се планира руска инвазия в Украйна. Информацията се появи и във френски информационни източници, както и в "Ал Джазира", която обаче цитира руски източник – "Интерфакс".

Напрежението всъщност става по-сериозно

Снимка: Getty Images

Междувременно, в ТАСС се появи и друга новина – че Върховната Рада на Украйна е излязла с декларация да не се признава бъдеща руска декларация за независимост и признаване на Донецка и Луганска република. Има два проекта за резолюция по въпроса в руския парламент (Дума), като единият е на комунистическата партия на Генадий Зюганов, а другият е на "Единна Русия", партията на Путин. Декларацията на комунистите е с искане Владимир Путин да признае незабавно Донецката и Луганската република за независими държави. Другата декларация е призив към Путин да обсъди въпроса с руското министерство на външните работи. Те трябва да бъдат гласувани днес, 15 февруари. Ще бъде приета тази, която събере повече гласове. А какво в крайна сметка е решението, НАУЧЕТЕ ТУК! Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрично коментира варианта на комунистите с думите, че е важно да се избягват стъпки, които могат да провокират повишаване на напрежението в ситуацията с Украйна

След срещата между украинския президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц се появи информация, че Украйна ще работи за специален закон относно статута на Донбас. Шолц беше категоричен, че трябва да се спазват Минските споразумения и че Германия защитава териториалната цялост на Украйна, която е червена линия за Берлин. Днес, 15 февруари, той е на визита в Москва, като се очаква среща с руския президент Владимир Путин.

Същевременно предприемачът Лев Парнас, който е известен като близък до бившия адвокат на Доналд Тръм Руди Джулиани, написа в Twitter, че Владимир Путин е издал заповед-предупреждение за всички руски гражданив в Украйна – да напуснат. Официално такава информация няма.

Друг признак на напрежение е официално съобщение на руското министерство на отбраната. Според него, ще има учебна стрелба с участието на бригада от морската пехота на Русия и беларуски военни части, подкрепено от бойна авиация. Това ще се случи на 19 февруари. Поканени да наблюдават са военните аташета на всички чужди посолства в Беларус.

Сценарият "война"

Баба, мама и аз – всички на оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Русия се цели в анексиране на Украйна по план, който наподобява донякъде завземането на Крим. Това е сценарий, цитиран от германския таблоид "Билд" в началото на февруари. Вестникът, който е известен с доста провокативни заглавия, цитира разузнавателни данни от "чужда служба".

Според германския ежедневник, планът наподобява донякъде анексирането на Крим. Какво гласи той съгласно публикуваното от "Билд":

Първо, руската армия да сломи украинската на бойното поле. След това да обкръжи най-големите и важни украински градове (вече има предположения, че първите цели на руската армия ще са Мариопул и Харков, където се намира военно-промишленият комплекс на Украйна), за да установи контрол. Междувременно започва т.нар. диверсионна част от плана – тренирани от руските служби групи от шпиони почват активна работа с цел установяване на проруски режим на управление. Това става посредством издигането на политици-марионетки, верни на Кремъл. Идеята е тези „управленци” да са преговарящите от страна на Украйна за постигане на мир с Русия, но всъщност те ще прокарват руските условия.

Друга задача на руските диверсионни групи е да установят контрол над критична инфраструктура и да елиминират заплахи за руската доктрина. Но на първо място е обединението на симпатизанти, които да са полезни за налагането на руския дневен ред в Украйна.

Когато бъде преценено, че идеологически нещата в ключовите градове са подготвени, идва ред на формирането на нов парламент. Той следва също да се води по волята на руския президент Владимир Путин. Този парламент ще замени Върховната Рада и ще я денонсира като върховен орган на управление на Украйна. Неговата основна задача ще е да излъчи проруско правителство. Идеята е да има легитимност и оправдание на руската инвазия.

За да има легитимност обаче, следва да има и враг. Това ще са украинците, които не желаят и не могат да се примирят с наложеното от Русия. Предвидено е най-опасните фигури в това отношение да бъдат издирвани и вкарвани в лагери. За целта новият парламент ще декларира извънредно положение, заради опасността от тероризъм. А новите тайни служби на страната, под руска диктовка, ще пречупят всякакви опити за възвръщане на украински сувеернитет с прозападен уклон. Отговорността за това е на руската ФСБ (наследникът на КГБ), която трябва да извърши "идеологическата подмяна" на украинския режим.

Москва отсече: Отговорът на САЩ на руските предложения за сигурност не ни удовлетворява

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа