Нова голяма атака на Украйна в Крим, Русия отвърна (ВИДЕО)

14321
Нова голяма атака на Украйна в Крим, Русия отвърна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Поредна нощ, в която войната в Украйна се превръща във война на дронове и ракети – с разменени сериозни удари между двете воюващи страни.

Украйна удари първа

Мащабна атака с дронове срещу Крим – според руското военно министерство, там са свалени цели 19 украински дрона. Колко вярно е това е отделен въпрос – тепърва ще се изяснява дали изцяло или частично.

(КАРТА) Към полунощ започнаха да излизат съобщения за атаката. Има данни за атаки в Севастопол, Евпатория, Саки – където има голямо руско военно летище. Порталът Liga.net съобщи, цитирайки източници от Службата за безопасност на Украйна, че има успешни комбинирани удари (първо дронове за отвличане на вниманието на руската ПВО, после ракети "Нептун") по летище с поне 12 самолета Су-24 и Су-30, както и зенитно-ракетен комплекс "Панцир". На мястото е имало база за подготовка на оператори на ирански дронове "Мохаджер". Освен това, имаше атаки в Джанкой, както и в Симферопол (КАРТА), съобщения има и за Балаклава. Специално за Джанкой изглежда е атакувана руска военновъздушна база до Новофедоровка. Какво точно се е случило, ще се изяснява минимум в рамките на деня:

Освен за свалени дронове в Крим, Русия съобщи, че е свалила дронове над Курска, Белгородска и Уралска област – по 1 във всяка област.

Още: Отново взривове в Крим, включително край военни летища (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ранни сутрешни руски атаки

Вече почнаха да излизат съобщения в Телеграм за руски обстрели – на първо място за руска атака с крилати ракети в Харков. По предварителна информация са изстреляни 6 ракети, кметът на града съобщава за двама ранени и хоспитализирани. Снощи беше съобщено, че Руската федерация е вдигнала 7 стратегически бомбардировача над Каспийско море.

Освен в Харков, взривове има и над Киев, както и в Ивано-Франциск (Хмелниска област), има информация и за атака срещу Ровно, Западна Украйна – там има АЕЦ. Първите данни са за попадение в самия град. В Черкаска област също има удар - паднали отломки на ракета са поразили граждански обект. Петима са пострадали, имало е човек под руините на поразената сграда, който беше изваден.

За Киев вече има съобщение на местната военновременна администрация за паднали отломки след успешна работа на ПВО – в Дарницки и Голосеевски район. В район "Дарницки" са хоспитализирани 9-годишно момиченце и 18-годишна девойка, има още трима пострадали, но на тях е оказана медицинска помощ на място. В район "Шевченко" паднали отломки са повредили газопровод, също по предварителни данни. Военновременната администрация казва и, че са свалени над 20 крилати ракети Х-101/555/55:

Отделно, снощи руснаците са обстреляли Кизомис, Херсонска област със запалителни боеприпаси. А украинските ВВС съобщиха, че по територията на Украйна са изстреляни общо 43 крилати ракети Х-101/555/55, като 36 са свалени.

Още: Новини за масирана атака с дронове по Украйна - има щети и ранени (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа