Оценка: Путин лъже, че не удря цивилни цели в Украйна. Руснаците не напредват в Донбас

7625
Оценка: Путин лъже, че не удря цивилни цели в Украйна. Руснаците не напредват в Донбас
Снимка: Getty images

Хиляди украинци са загинали при руските ракетни атаки от 24 февруари насам. Въпреки това руският президент Владимир Путин твърди, че неговите войници не атакуват цивилни цели. Фактите показват точно обратното.

"Виждаме ясен модел на нарушения на международните хуманитарни закони, предназначени за защита на цивилното население", каза Волфганг Бенедек пред DW. Бенедек ръководи разследвания на възможни нарушения на международното право в Украйна за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той нарече твърденията на Москва, че нейните войски не атакуват цивилни цели, "откровена лъжа".

Прогноза: Донбас ще падне до месец, Русия планира да го задържи

Най-късно до месец Русия ще завладее целия Донбас. Това прогнозира експертът по Русия в Германския съвет за международни отношения Щефа...

Организацията на обединените нации (ООН) е потвърдила смъртта на 4731 украински цивилни граждани между 27 февруари и 27 юни, въпреки че според ООН реалният брой на загиналите вероятно е много по-висок.

Международният изследователски колектив Bellingcat също документира руски нападения в Украйна от началото на войната. "Наблюдаваме големи разрушения на гражданска инфраструктура, както и на ранени и загинали цивилни граждани", заяви Ник Уотърс, ръководител на разследванията в областта на правосъдието и отчетността в Bellingcat, предаде БГНЕС.

Развитие на военните действия в Украйна

Основните цели на руската армия към момента си остават Славянск, Краматорск и Бахмут. Специално що се отнася до Славянск, руснаците опитва да пробият при Богородично, където е имало и руски въздушен удар, съобщава Генералният щаб на украинската армия във Фейсбук. Що се отнася до Караматорск и Бахмут обаче, през нощта руснаците не са направили нищо съществено като активни бойни действия извън артилерийски обстрел в няколко горещи точки. При Маринка украинската армия успешно е отблъснала руска атака и така е предотвратила възможността руснаците да заемат по-добри позиции, за да могат да настъпят към Славянск и Краматорск от юг, така че да ги обкръжат ефективно.

Руската армия се намира в района на Билохоривка и обстрелва позиции при Северск, но и там няма руски напредък. От украинска страна посочват, че заради унищожени складове с оръжия, руснаците не могат да излязат от Билохоривка, защото нямат достатъчно боеприпаси за атака. Именно обаче Северск е сочен като директна следваща цел от Луганската народна република (ЛНР) и затова там се води артилерийски обстрел, твърди посланикът на непризнатата от международната общност ЛНР Родион Мирошник в Телеграм.

Оценката в редовния дневен доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната е, че оперативната пауза за руските войски в Украйна все още е факт, но това не значи спиране на огъня, а опити за подготовка на следващи атаки.

Най-малко 15 са жертвите на ракетния удар в Донецк

Десетки служители от украинските спасителни служби се опитваха вчера да извадят хора изпод отломките, след като руска ракетна атака пор...

В Херсонска област руснаците извършиха ракетни обстрели, включително с установки С-300 по цели в Николаев. Ракетен обстрел е имало и по Кривой Рог, родният град на украинския президент Володимир Зеленски, при това с високоточните ракети "Калибър". Всичко това кара Институтът за изучаване на войната да заключи, че вероятно руснаците имат затруднения с украинската контраофанзива в Херсонска област, защото използват оръжия, които по принцип са насочени към разрушваване на конкретни обекти и имат по-малък ефект срещу военни части. Освен това, използването на С-300 подсказва и липса на ракети "земя-земя" за руската армия в района. А тази нощ украинският президент Володимир Зеленски издаде директна заповед към украинската армия да започне операция по освобождаването на Южна Украйна от руска окупация.

В района на Чернобаевка, при украинска атака са убити над 10 висши руски офицери, съобщи Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на Зеленски.

Украинското оперативно командване "Юг" съобщава за унищожени 4 руски гаубици Msta-B, пет руски военни автомобила и руска портативна ракетна система "земя-въздух". От руска страна твърдят, че са унищожили два склада с американски гаубици М777 и 1000 снаряда за тях, но интересното е, че е посочена бройката на боеприпасите, само че не и бройката на гаубиците! В брифинга на руското военно министерство, с който се съобщава новината, няма кадри на уж извършения с високоточно оръжие удар. Достоверността на руските данни е много съмнителна - припомняме, че руснаците се похвалиха с две унищожени американски системи за залпов HIMARS, но всички публични данни сочат, че това е лъжа. А беларуската опозиционна телевизия NEXTA посочва нов пример за лъжа - руското военно министерство съобщава за унищожени 70 украински Су-25 при положение, че Украйна има само 24 такива самолета. За сметка на това, украинското командване казва, че от 2 месеца и половина руската военна авиация не е провеждала операции в контролираното от украинските ВВС въздушно пространство.

В Харковско направелние ситуацията се запазва сравнително позиционна – с руски артилерийски обстрел в някои точки, повече с цел запазване на вече овладени от руснаците позиции. Ударена е обаче шестетажна жилищна сграда в Харков – от руска ракета.

Заради украинска контраофанзива: Призоваха за спешна евакуация от Херсонска област

Вицепремиерката на Украйна призова цивилното население в окупирания от Русия южен регион на Херсон да се евакуира спешно, тъй като въор...

Цензура дори на проруски източници

Интересен факт е, че известният проруски Телеграм канал "Рибар" коментира, че руското командване опитва да заглуши неофициалното отразяване на войната в Украйна и то от проруски блогъри. Идеята – да се информира само от идеологическа гледна точка, без да се дават оперативни подробности. А според "Рибар" това е станало след среща на руския президент Владимир Путин с руски военни кореспонденти на Икономическия форум в Санкт Петербург. Тя е станала на 17 юни, при затворени врати, като журналистите са информирали Путин за неща в Украйна, които подчинените му не казват.

Един от примерите за влиянието на проруските микроблогъри може да се види в заключение на проруския Телеграм канал "Военен осведомител" – че с американските ракетни системи за залпов огън HIMARS украинците удрят много ефективно руски позиции и все още руснаците не правят нищо в отговор. Съответно, руското военно министерство се мъчи да заглуши тези гласове, които често критикуват и самия Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа