Оценка: Руснаците похабиха силите си и не могат да превземат Бахмут

11414
Оценка: Руснаците похабиха силите си и не могат да превземат Бахмут
Снимка: Getty images

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно ще без успех, тъй като в момента нападението ще заеме отбранителна позиция. Такава оценка дават в своята ежедневна сводка експертите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Ако руските сили в Бахмут наистина са достигнали кулминацията на действията си, това не значи край - те все пак могат да продължат да атакуват агресивно, но ще продължат да извършват неефективни нападения с малки щурмови отряди срещу Бахмут, въпреки че е много малко вероятно тези нападения да доведат до някакви особени постижения на фронта, отбелязват от Института. И напомнят оценката си, че без значителни подкрепления - както като войници, така и като оръжие и боеприпаси, превземането на Бахмут ще е кауза пердута.

Оценката, че руската офанзива за Бахмут е достигнала кулминацията си, се дължи на няколко фактора. От една страна високопоставени украински представители безпрепятствено посещават фронтовите позиции в града. Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов посети Бахмут на 27-28 декември и негови снимки бяха локализирани на най-малко 600 метра от регистрираната по-рано руска фронтова линия. Освен това посещението на Буданов потвърждава предишни украински съобщения в социалните медии, че украинските сили са извършили тактическа контраатака, която е отблъснала руските сили от покрайнините на Бахмут на 21 декември. Самият Володимир Зеленски също посети Бахмут на 20 декември.

На този етап руските сили действат в щурмови групи с размер на отряд поради множество загуби на фронта. Кадри, публикувани на 26 декември, показват как украинци побеждават групи от по 5-10 неподдържани с артилерия и въздушно руски пехотинци, които се опитват да атакуват хаотично Новоселивске в Луганска област.

Тези кадри (макар и да не са заснети в Бахмут) доказват, че руските сили в района вече не действат като ротни и батальонни тактически групи, а вместо това действат в по-малки групи от 10 до 15 военнослужещи (организации с размер на отряд) от 27 декември.

Решителни удари в Луганск

Руските сили изглежда се готвят за решителни удари в Луганска област, въпреки че не е ясно дали ще преминат в отбранителни или настъпателни действия. Агресорите продължават да трупат техника и сили в Луганск, доказват и кадри в социалните мрежи от края на декември.

Именно в Луганска област руските сили от няколко месеца създават обширни окопи и полеви укрепления– дейност, която би могла да подкрепи планираните руски решителни усилия в околностите на региона. Гореспоменатите показатели дават основание да се предположи, че руските сили в Луганска област се подготвят за офанзивна операция, както Института за изследване на войната прогнозира по-рано, но също така могат да показват подготовка за избягване на по-големи военни провали или отбранителна контраатака, за да се възползват от украинските контраофанзивни усилия в района, който руснаците очакват да спрат.

Затишие край Запорожие

На този фон изглежда все по-малко вероятно руските сили да проведат нова офанзива в Запорожка област през зимата. Агресорите вече са установили защита срещу възможни украински офанзивни операции в Запорожка област. Съобщава се и за разрушен мост над река в Полохи на 28 декември. Високопоставен украински военен заяви, че няма признаци руските сили в Запорожка област да формират ударни групи, въпреки някои разполагания там.

Назначеният за зам.-областен управител от руснаците на окупираната Запорожка област Владимир Рогов заяви на 27 декември, че украинските сили ще проведат офанзива в Запорожка област, но че офанзивата не е предстояща поради калта и тресавищата.

ОЩЕ: Лавров постави ултиматум на Киев, обвини САЩ в опит за физическо ликвидиране на Путин

Кремъл продължава да представя американските доставки на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и придружаващите ги инструктори в Украйна като ескалация в отношенията между САЩ и Русия. Външният министър Сергей Лавров заяви в телевизионно интервю на 28 декември, че американците са гарантирали, че няма да изпратят в Украйна инструктори за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в опит да се въздържат от участие във войната. Решението на Кремъл да реагира на прехвърлянето на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" по-силно, отколкото на предишните трансфери на оръжие, показва, че Кремъл е по-загрижен за ефекта, който западната помощ може да има върху нахлуването на Русия в Украйна, отколкото от руските страхове от предполагаеми украински офанзивни действия срещу самата Руска федерация, използвайки западни оръжейни системи.

Задънена улица

Войната в Украйна в момента е в задънена улица, тъй като нито Украйна, нито Русия могат да постигнат значителен напредък, заяви ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

"Просто заседна, не се движи", каза Буданов пред ВВС.

ОЩЕ: Над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин

След като украинските войски си върнаха южния град Херсон през ноември, повечето от най-ожесточените битки бяха около Бахмут, в източната част на Донецка област. На други места руските сили изглежда са в отбранителна позиция, докато зимата забави темпото на сухопътните операции на Украйна по фронтовата линия от 1000 км.

Буданов заяви, че Русия "сега е напълно в задънена улица", понасяйки много значителни загуби и смята, че Кремъл е решил да обяви нова мобилизация. Въпреки това той подчертава, че украинските сили все още не разполагат с ресурси, за да продължат напред в множество области.

"Очакваме с нетърпение нови оръжейни доставки и пристигането на по-модерни оръжейни системи", каза Буданов.

По-рано този месец, след поредица от руски военни неуспехи, украински представители предупредиха за възможността за нова сухопътна офанзива на силите на Москва от Беларус в началото на 2023 г. Натискът може да включва втори опит за превземане на столицата Киев и да включва десетки хиляди резервисти, обучавани в Русия.

ОЩЕ: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - Давид бие Голиат с помощ от приятели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа