Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще приемат украински войници, за да ги учат на работа с Patriot

23 декември 2022, 09:22 часа • 11504 прочитания

Дни след като обявиха, че ще предоставят на Украйна модерните системи за противовъздушна отбрана Patriot, от САЩ обмислят да приемат украински войници и да ги обучават как да ползват оръжието. Това пише Politico, цитирайки два източника от американското Министерство на отбраната.

Добавя се, че обучението ще се извършва във военни бази в САЩ. От началото на войната през февруари украинските въоръжени сили преминаха обучения по множество различни оръжейни системи, предоставени от НАТО, включително произведената в Щатите ракетна система HIMARS. Те бяха на учения в Източна Европа, Германия и Обединеното кралство, но до този момент никога в САЩ.

Въпреки че не е взето окончателно решение, новината, че Пентагонът обмисля провеждането на обучението в САЩ, идва ден след като администрацията на Джо Байдън обяви, че ще предостави една батарея Patriot. Тя е сложна система за противовъздушна отбрана, предназначена да сваля ракети и самолети.

Киев искаше Patriot от месеци, но едно от нещата, които възпрепятстваха решението на САЩ, беше сложността на системата и дългият процес на обучение, необходим за нейното управление. Очаква се той да отнеме няколко месеца и са необходими 90 военнослужещи, съобщиха от Пентагона.

Министерството обсъжда дали цялото или част от това обучение да се проведе в Съединените щати, а не в трета страна, например в американска база в Европа, пише Politico.

Най-вероятният домакин в Щатите ще е Форт Сил, Оклахома, където се намират повечето инструктори и сложни симулатори. Провеждането на обучението в Европа би било възможно, но е свързано с повече логистични трудности.

ОЩЕ: Путин не се страхува от системата "Patriot", била стара

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес