Ограничения в продажбата на захар в Полша

2939
Ограничения в продажбата на захар в Полша
Снимка: iStock/Guliver

В Полша бяха наложени ограничения върху продажбата на захар, пише „Fakt“. Представители на търговските вериги обявиха, че това е временно явление в разгара на сезона на домашното консервиране. Експертите по селскостопанските пазари обаче смятат друго. Повишаването на цената на захарта и нейното изчезване е следствие от световната продоволствена криза, нарастващите цени на петрола и... присъствието на украински бежанци, предаде БГНЕС.

Ограниченията за продажба на захар са в сила от сряда, 20 юли. Ограничението за купуване е до 10 килограма, а в някои магазини цените са драстично завишени.

Полша получава първата партида танкове M1 Abrams, произведени в САЩ

Полша получи първата си партида американски танкове M1 „Abrams”, съобщиха местни медии в понеделник. Партидата включва сед...

"Тази година няма да има компоти, защото не мога да си ги позволя. Оказва се, че не мога да си позволя дори да добавя захар в чая си", оплаква се пенсионер.

"Наблюдаваме повишено търсене на захар, което е реакция на потребителите на съобщенията за недостиг на продукта. Освен това, предвид разгара на сезона на домашното консервиране, когато търсенето на захар е естествено по-високо, клиентите купуват повече, отколкото им е необходимо. Получаваме също така сигнали, че сладкарските предприятия са се насочили към захар от пазара, а не от източници на едро, поради по-ниските цени на дребно", посочва Патриция Каминска, PR мениджър.

"Всичко поскъпва, не само захарта. Имаме работа с широк спектър от увеличения на цените на селскостопанските продукти. Това е следствие от случващото се на световния пазар, където цените също се повишиха", подчертава Яков Олипра, анализатор в банка Credit Agricole.

Световното производство на захар се основава на захарната тръстика. Ако цените на петрола се повишат, тръстиката се използва за производство на биоетанол. Това е един от факторите за повишаване на цените.

Нови времена, същата диагноза: ЕК пак удари Унгария и Полша

Светът се промени напълно през последните няколко месеца, но не и отношението на Унгария и Полша към върховенството на закона. Европейс...

"Припомняме също, че на местно ниво разходите за производство на храни силно нарастват. Торовете, продуктите за растителна защита са по-скъпи", изброява Олипра факторите, които влияят върху повишаването на цените. "Първо заради пандемията, а след това заради конфликта в Украйна имаме нарушени вериги за доставки. Транспортните разходи се увеличават", добавя той.

Както посочва Олипра, в някои магазини липсва не само захар, но и растително масло. Той добавя, че присъствието на украински бежанци също оказва влияние върху повишеното търсене.

"Не се страхувам, че тя ще стане дефицитна стока", уверява Яков Олипра. „След Франция и Германия ние сме един от основните производители. Разполагаме с обширен захарен сектор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа