Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви

22245
Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви
Снимка: Getty images

Украинските сили знаят как да разчистват окопи, даже сме виждали как го правят безупречно. Но какво се случва, когато си мислят, че това е окоп, а той всъщност не е?

Руските сили изградиха огромна, сложна мрежа от окопи и други препятствия на бойното поле - като противотанкови заграждения и минни полета - още преди контраофанзивата на Украйна. И докато много от окопите са действителни руски бойни позиции, други са капани, научиха изследователи, разговаряйки с украински сили на фронта.

Картата на Буданов с разчленената Русия бе продадена на търг, за какво отиват парите?

Една от най-известните вещи от работния кабинет на топ разузнавача на Украйна Кирило Буданов бе продадена на търг, а средствата от прод...

Руските военни "продължават да се адаптират", казва Майкъл Кофман - водещ експерт по Русия в Центъра за военноморски анализи (базирана във Вирджиния, САЩ федерално финансирана организация с нестопанска цел), в подкаста War on the Rocks. Наскоро Кофман пътува до Украйна заедно с други военни експерти.

Тактиката на Русия

"Те (руснаците - бел. ред.) изграждат фалшиви окопи", каза Кофман, като обяснява, че силите на Владимир Путин се опитват да "примамят украинските сили в окопи, които са били минирани" с дистанционно задействани мини, и след това да взривят тези мини.

Руснаците имали и части от окопи, които са "умишлено празни", казва той, характеризирайки това като опит те "да вкарат украинците в тези окопи, за да ги взривят след това", предава думите му Business Insider.

Разчистването на окоп е трудна задача на бойното поле, която изисква координиране на артилерията и маневрените сили. Наскоро публикувано видео от украинските специални войски показва операция по прочистване на окоп, при която руснаците са хванати неподготвени и победени от украинците, използващи добра тактика. Но не е гаранция, че всяка битка ще се развива по техния начин.

Възможността траншеята, в която се втурва украинската пехота, да е капан с взривове, прави нещата много трудни за нея. Кофман казва, че адаптациите, които се извършват в руската армия, надхвърлят рамките на рутинната отбрана.

Още руски хитрини

Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания

Русия ще замени износа на украинско зърно за Африка. Това заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отв...

От разговорите си с украински военнослужещи на фронта, до които се е добрал по време на посещението си, той е успял да научи, че Москва върши още хитрини - например подреждане на противотанкови мини, за да се ударят миночистачните машини, способни да издържат на взривната сила, произведена от една или две мини, но не непременно и на повече.

Русия "ги удвоява, утроява", казва военният анализатор за противотанковите мини. Москва се цели в "мишени с висока стойност", които Украйна не може да си позволи да изгуби.

Трикове има и с противопехотните мини. Райън Хендриксън, бивш инженер от специалните части на американската армия, който е разчиствал самоделни експлозиви в Афганистан, а сега работи като доброволец за премахване на мини в Украйна, разговаря тази седмица с Ukrainian Toronto TV за някои от схемите, с които той и екипът му са се сблъскали. Хендриксън казва, че са се натъкнали на изключително сложни минни полета, в които противотанковите мини са защитени от противопехотни мини и други експлозиви, заобиколени от капани.

Целта на подобна конфигурация е да осакати или убие всеки, който участва в процеса на разминиране.

Как това влияе на контраофанзивата?

Руските мини, които освен че убиват директно войниците, забавят настъплението на украинците и ги излагат на вражеска артилерия, ракети и въздушни удари. Това е само част от проблема.

Зеленски: Украйна се нуждае от пълноценен небесен щит (ВИДЕО)

Украйна се нуждае от пълноценен небесен щит - това е единственият начин да се пребори руският ракетен терор, написа в Телеграм президен...

На пътя на украинския пробив руската армия разполага редовни сили, мотострелкови части, части на Спецназ и т.н., които поддържат линиите - обяснява Кофман. Силите на Путин имат много артилерия, а руските окопи включват "невероятно гъсти минни полета, противотанкови и противопехотни мини, разположени една върху друга".

Русия разполага и с много противотанково въоръжение, разположено на предните линии, както и с дронове - особено Lancet, и бойни хеликоптери.

"И са се окопали широко в укрепленията, имат бункери, имат тунели в някои части на главната линия", казва анализаторът, като посочва, че тази огромна защита е била подготвяна месеци наред.

Основните предизвикателства пред украинските въоръжени сили, които се изправят срещу тази защита, са липсата на необходимите им оръжия и неспособността им да провеждат мащабни операции с комбинирани оръжия, смятат експерти.

Франц-Щефан Гади, анализатор в Центъра за нова американска сигурност, който също наскоро посети Украйна, твърди, че в тази ситуация, "ако няма внезапен срив на руската отбрана, това ще си остане кървава битка с постепенното включване на резервни части".

Първо болшевиките, после Путин: Руснаците за втори път разрушиха храма-символ на Одеса (СНИМКИ)

Руската ракетна атака срещу Одеса в нощта на 23 юли разруши един от символите на черноморския град - Спасо-Преображенската катедрала. ...

Кофман смята, че офанзивата на Украйна ще продължи месеци наред. "Мисля, че ще се наблюдава тази обширна фаза на настъпление с постепенни успехи на украинските сили и ще се изискват много артилерийски боеприпаси, както и приспособяване", казва той.

ОЩЕ: Вещицата: Фурията-кошмар за руснаците при Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари