Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан ще възпитава нов "патриотичен елит"

28 май 2022, 15:00 часа • 2318 прочитания

Германската фондация "Конрад Аденауер" описва на сайта си "Матиас Корвинус Колегиум" (МКК) като "уникална общност на ценности", която се стреми към "високи цели". Какви са те става ясно от сайта на въпросния колегиум: "да бъде подготвено следващо патриотично поколение".

Проучване на политическото списание "Контраст" на АРД описва как партньорът на фондация "Аденауер" се стреми да установи контакти с националисти по цял свят. Макар да се представя като академична структура, MКК не е нито висше училище, нито университет. Институтът предлага допълнителна квалификация на около 4000 студенти, организира политически дебати и издава книги.

"Идеологията, която поддържат - дори да се крие под интелектуална маска - е радикална, националистическа и опасна за едно плуралистично и мултиетническо общество", твърди Аника Брокшмит, изследователка на конфликти и авторка на книга за религиозната десница.

В отговор на въпрос говорител на MКК отрича унгарската институция да има "крайнодясна" ориентация - според него тя е независима от партии и идеологии. Въпреки това многобройни изяви и публикации, свързани с института, както и финансирането му пораждат съмнения за неговата независимост.

"Не на масовата миграция"

Германският политолог Вернер Пацелт, който от миналата година е гостуващ преподавател в МКК, казва за "Контраст": "Всъщност голяма част от работещите в МКК или симпатизират на партия "Фидеш", или са нейни членове".

В ръководството на МКК има високопоставени представители на партията на Орбан. Доживотен председател на фондацията донор е Балаш Орбан, който няма роднинска връзка с унгарския премиер, но като политически директор е пряко подчинен на Виктор Орбан.

Балаш Орбан разясни политическите си позиции на Конференцията на националния консерватизъм в Брюксел в края на март, спонсорирана от унгарския институт: "Ние казваме "не" на масовата миграция и държим на ангажимента си да защитаваме границите". Както и: "Чрез референдум ще защитим децата си от ЛГБТИ пропагандата, която вече е завладяла детските градини и началните училища в някои западни общества".

Подобно "завладяване" няма, но твърденията на Балаш Орбан бяха посрещнати в Брюксел с овации. Унгария на Виктор Орбан е един вид "модел" за консерваторите наицоналисти, казва Брокшмит. Мечтата им е "християнска националистическа или етнонационалистическа държава, управлявана авторитарно, в която десните християни играят доминираща роля във всички сфери на обществото".

Непрозрачната структура на фондацията

Брокшмит е убедена, че MКК е проект на унгарското правителство. Свидетелство за това са огромните активи, които държавата е прехвърлила на фондацията през 2020-а година с парламентарно решение. Сред тях са 10-процентни дялове в петролната компания MOL и във фармацевтичния гигант Gedeon Richter. Правителственото дарение възлиза общо на около 1,4 милиарда евро.

В последния си доклад за върховенството на закона Европейската комисия разкритикува това прехвърляне на държавни активи в частен тръст като непрозрачно. Заместник-председателката на Европейския парламент Катарина Барли призова системата, въведена от Орбан, да бъде премахната. "МКК е образователна институция, а образованието трябва да е независимо от идеологическа индоктринация", заявява Барли за "Контраст". Според нея фондацията трябва да промени структурата си, за да се гарантира независимостта на науката и преподаването.

Фридрих Мерц на унгарски

Сътрудничеството с чужди и особено с германски партньори е част от стратегията за легитимация на Виктор Орбан, казва още Барли. Трябва да се внимава да не се участва в тази игра.

За повишаване на имиджа си МКК дори използва името на Фридрих Мерц. Книгата на председателя на ХДС "Ново време. Нова отговорност." бе публикувана на унгарски от вътрешното издателство на унгарската фондация в началото на 2022-а година. Това засега е и единственото ѝ издание на чужд език.

Благодарение на това издателство Мерц попада сред радикално десни автори като Давид Енгелс, който - също преведен - излага размишленията си за "щурм на парламентите". Унгарското издание на "Finis Germania" от спорния исторически автор Ролф Петер Зиферле също е публикувано там.

На Мерц всичко това очевидно му е безразлично - лидерът на ХДС не е пожелал да отговори на въпросите на "Контраст".

Сътрудничеството с фондация "Конрад Аденауер"

Християндемократическата фондация "Конрад Аденауер" се отнася към МКК като към свой партньор - съвместни събития с унгарския институт се организират по няколко пъти годишно. Последното беше през февруари и на него политикът от "Фидеш" и началник на кабинета на Орбан Гергей Гуяш посочи в своя реч:"В германската преса няма многообразие".

Директорът на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в Будапеща Михаел Винцер бе сред публиката и слушаше. "Трябва категорично да опровергая впечатлението, че на нашите събития се разпространява пропаганда на "Фидеш", заявява Винцер пред "Контраст". Неговото оправдание - фондация "Конрад Аденауер" била само един от многото организатори на събитието. А то бе обявено на уебсайта на германската фондация само като сътрудничество с МКК.

Интензивните контакти на МКК с германската фондация помагат и за привличането на гостуващи лектори от Германия, какъвто е случаят с Вернер Пацелт. Почетният професор, който е член на ХДС, разказва, че за пръв път е влязъл в контакт с МКК чрез фондация "Аденауер".

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес