Основни теми за ЕС през 2015: Данъците, социалните помощи и ГМО

20040
Основни теми за ЕС през 2015: Данъците, социалните помощи и ГМО
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия смята да се бори с укриването на данъци, да задълбочи икономическите преговори, да преразгледа законодателството си в областта на ГМО и да създаде задължителна регистрация на лобистите, показва проект на законодателната й програма за 2015 г., цитиран от европейския портал "ИЮ Обзървър" и БГНЕС.

Програмата за идната година съдържа 23 мерки в областта на икономиката, миграцията, климата и промишлеността. Централно място заемат предложенията за стимулиране на икономиката на ЕС, включително чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той предвижда инвестиции за 315 милиарда евро в идните години.

Планирани са още мерки в подкрепа на младите хора при намирането на работа. Дигиталният пазар ще бъде стимулиран чрез реформа на правилата за авторското право. В същото време обещаните от Юнкер действия за данъците ще приемат формата на директива за автоматичен обмен на информация между страните членки по т. нар. tax ruling (споразумения, които улесняват избягването на данъци) и опит за съживяване на директива за обща основа на корпоративния данък.

Предвидено е също така продължение на обхватните директиви на ЕС за стабилно икономическо управление. Това включва стимули за структурни реформи – едно от големите главоболия на Комисията е да накара големите страни членки като Франция и Италия да предприемат структурни промени.

Ще има и мерки за "външно представяне" на икономическия и валутен съюз, който в момента се представлява от няколко комисари и от ръководителя на финансовите министри от еврозоната. Отбелязвайки, че "гражданите очакват подобрения в това, което прави ЕС и в начина, по който го прави", Комисията планира да договори с Европейския парламент и Съвета на ЕС създаването на "задължителен регистър на прозрачността".

Това ще гарантира, че "всички европейски институции са открити относно това кой влияе върху процеса на вземане на решения". Освен това Комисията ще отвори политическа кутия на Пандора, като преразгледа системата си за одобряване на ГМО- генетично модифицирани организми, в Европа.

ГМО-то е силно чувствителна тема в много страни-членки, която стана още по-чувствителна заради факта че според настоящата система Комисията може да одобри разрешаването на генетично модифицирани продукти, дори ако мнозинството от правителствата на страните членки се противопоставят.

Силно отразеният дебат за предполагаеми злоупотреби с националните социални системи от имигрантите също намира място в програмата на Комисията. Проектодокументът говори за "подкрепа за трудовата мобилност", но също и за "справяне със злоупотребите чрез по-добра координация на системите за социална сигурност".

В други области Комисията "Юнкер" планира да предприеме стъпки към "енергиен съюз" и да преразгледа търговската си политика. Тя планира също така по-ефективни директиви на фона на критиките, че ЕС регулира там, където няма нужда, или предлага директиви, които е малко вероятно да видят бял свят.

В рамките на това Комисията, ръководена от противника на бюрокрацията Франс Тимерманс, предлага отмяната на 80 директиви. Сред тях са редица остарели законодателни актове като правилата за предишни многогодишни бюджети и закони, свързани с помощите за земеделие. Други са отменени, защото няма "никакво предвидимо съгласие". Списъкът включва етикетирането на органични стоки, предложение за европейска система за регистрация на радиоактивни материали, директива за заеми за ядрени централи и за хармонизиране на акциза върху алкохола.

Други директиви отпадат, защото окончателно договореното им състояние е много различно от това, което Комисията предложила първоначално. Такава е директивата за облагане на енергийни продукти.

Някои решения вероятно ще предизвикат противоречие, включително отмяната на директивата за качеството на въздуха, която ще бъде променена в рамките на новите закони за климата, и за пакетирането на отпадъците заради "липса на предвидимо съгласие". Работната програма ще бъде обсъдена от Европейския парламент идната седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа