От 2015 г. всички автомобили в ЕС въвеждат системата eCall

21409
От 2015 г. всички автомобили в ЕС въвеждат системата eCall

Устройства за спешно повикване, които автоматично ще предупреждават спасителните служби за автомобилни катастрофи, ще трябва да се монтират на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства след октомври 2015 г., заявиха депутатите в сряда при гласуването на законодателството за въвеждане на системата „eCall“. Само през 2012 г. пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз са отнели 28 000 живота и са оставили 1,5 милиона ранени, съобщи пресслужбата на ЕП.

Технологията „eCall” ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания.

Най-бързият реактивен камион вдига над 600 км/ч

Това нещо се казва Shockwave и няма електронен ограничител на скоростта. Затова без проблем заковава 604 км/ч, които му носят титлата &...

„Инсталирането на общоевропейска система за спешни повиквания представлява важно постижение за безопасността на участниците в пътното движение. Около 2500 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година в Европа. Сериозността на нараняванията също може да бъде значително намалена в десетки хиляди случаи. „eCall“ ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява“, заяви докладчикът Олга Сеналова (С&Д, Чехия).

2015 г. е записана в законодателството, като крайна дата за производителите да имат готовност да инсталират „eCall“ устройства в новите модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства. За да отговори на настояванията на индустрията за повече време за разработване и тестване на системата, депутатите оставиха отворена възможността за отлагане на крайния срок.

Депутатите включиха по-силна формулировка на клаузата за защита на данните, за да се гарантира, че превозните средства с „eCall“ няма да бъдат обект на постоянно следене. При настъпване на инцидент данните, изпращани автоматично до центровете за спешна помощ, ще бъдат ограничени до тип на сигнала, клас на превозното средство, вид на използваното гориво, време на инцидента, точното местоположение на превозното средство, посока на пътуването и брой на закопчаните колани, гласи изменението на Парламента.

Според оценки на Комисията устройствата за системата „eCall“ може да струват около 100 евро, при инсталиране във всички автомобили. Депутатите добавиха, че системата „eCall“ е обществена услуга, която използва номер 112 и следователно трябва да бъде безплатна за потребителите.

Продават две паркоместа в Лондон за 487 000 евро

За близо половин милион евро човек може да купи адски много неща. Или пък едно в този конкретен случай, колкото и безумно да звучи. Ста...

Регламентът за „eCall“ беше одобрен на първо четене с 485 гласа „за“, 151 „против“ и 32 въздържали се. Съветът може да приеме позицията на Парламента или да приеме собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с Парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа