Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

5953
Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора
Снимка: Gettyimages.com

18 октомври е Европейския ден за борба с трафика на хора.

Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

През 2015 г. Прокуратурата на Република България е наблюдавала общо 294 наказателни производства, образувани за незаконен трафик на хора или престъпления против брака, семейството и младежта. Новообразуваните през 2015 г. досъдебни производства са общо 85. През периода прокурорите са решили общо 166 дела, по които е провеждано разследване за посочените престъпления. В съда са внесени общо 51 прокурорски акта, с които са предадени на съд 99 обвиняеми лица.

Близо 6 млрд. долара са спечелили трафикантите на мигранти през миналата година

Около 40 000 трафиканти на мигранти са спечелили близо 6 милиарда долара през миналата година. Най-голям е броят на трафикантите от тур...

Осъдените лица с влезли в сила присъди в края на отчетния период са 48. Общо наложените им наказания са 71, тъй като по отношение на 23 лица е определено повече от едно наказание – лишаване от свобода и глоба.

По наблюдаваните досъдебни производства за 2015 г. за трафик на хора пострадали са общо 409 лица, от които 27 непълнолетни и 6 малолетни.

По повод Европейския ден за борба с трафика на хора, Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и деветте Местни комисии (МКБТХ) в страната, организират ежегодна превенционна кампания за актуални форми и тенденции при трафика на хора.

Кампанията включва поредица от дискусионни форуми за експерти на централно и регионално ниво, по време на които ще бъдат обсъдени новите форми и тенденции при това престъпление, както и други съпътстващи дейности насочени към специалисти, млади хора, ученици и уязвими общности, включващи редица регионални, информационни събития.

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

Трафикантите на бежанци да бъдат наказвани със затвор. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организираната прес...

В рамките на информационната кампания ще се проведат няколко регионални дискусионни форуми, в които са поканени за участие български експерти, работещи в подпомагащи организации в страни на дестинация за жертви на трафик на хора, които ще споделят опит и практики в работата си с пострадали български граждани. В дискусионните форуми ще бъдат направени ключови презентации, посветени на различни форми на трафик на хора като отнемане на телесни органи, принудителните бракове като форма на трафик на хора и сексуалната експлоатация на мъже и момчета. Цикълът от дискусионни форуми ще започне с темата „Трафик на хора с цел отнемане на телесни органи, тъкани, клетки или телесни течности в контекста на актуалните тенденции и нови форми на експлоатация” на 3 ноември в Благоевград и ще продължи с темата за „Ранните бракове в контекста на трафика на хора“ на 19 ноември в Монтана.

Кръгла маса относно разследването на принудителните бракове, основно с граждани на трети страни, като нова форма на трафик на хора, ще се проведе в Бургас на 24 ноември. Кръгла маса за предизвикателствата в идентификацията, насочването и закрилата на мъже и момчета, жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, която ще се фокусира основно върху региона на Пазарджик, Пещера и Пловдив ще се състои на 25 ноември в Пазарджик.

В рамките на националната кампания ще се проведат още редица информационни срещи в цялата страна. В изпълнение на Национална програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2016 г., НКБТХ ще продуцира и популяризира поредица от документални филми, които да послужат като образователен инструмент за превенция в поредица информационни сесии с уязвими групи, ученици, младежи, представители на етнически малцинства и мигранти от трети страни.

Националната комисия за борба с трафика на хора има за цел да определя и ръководи прилагането на националната политика и стратегия в областта на противодействието на трафика на хора. Националната комисия, която е орган към Министерски съвет, организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации по прилагането на закона. Работи за предотвратяване на трафика на хора и за защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите на трафик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа